Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine jučer je u Gradačcu, pokraj spomenika “Ljiljan” otvorena spomen soba 107. motorizovanoj viteškoj brigadi Armije Republike Bosne i Hercegovine uz koju je rekonstruirana ratna zemunica.

Zahvaljujući tome Gradačac nastavlja tradiciju čuvanja kulturnog i historijskog identiteta Bosne i Hercegovine, objavila je Radio televizija Tuzlanskog kantona (RTVTK).

“Drago mi je da je ovaj kompleks ugledao svjetlo dana, gotovo trideset godina nakon rata, jer on mora da sačuva sjećanje na ono što smo mi bili, što je naša odbrana bila – ne samo naša gradačačka, nego i Drugog korpusa i cijele Armije Republike Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Jako je bitno da se sačuva sjećanje, jer sjećanje je to koje će nas braniti od nekih budućih ovakvih događaja”, rekao je za RTVTK bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Članovi Patriotske lige Gradačac uređenje spomen sobe i izložbenu postavku uradili su uz stručnu pomoć uposlenika Muzeja istočna Bosna Tuzla. Dokumentarni dio izložbe direktni je plod rada Muzeja, a eksponate su prikupili nekadašnji borci Armije RBiH s područja Gradačca.

Dio eksponata još nije izložen a predviđene su dodatne promjene kako bi bili predstavljeni i pojedinačni bataljoni 107. motorizovane viteške brigade.
Tasin Okić, predsjednik patriotske lige Gradačac, kazao je da se uz popunjavanje spomen sobe dodatnim eksponatima planira izgradnja sale i sportskih terena te da se nadaju pomoći privrednika i vlasti kako bi planirani poslovi bili što prije završeni.

“Poznato je da je gradačačko ratište bio jedno od najtežih, a isto tako poznato je da su vitezovi 107. Viteške brdske brigade Gradačac u dejstvu sa jedinicama 2. Korpusa Armije Republike BiH, odolijevali svim napadima neprijatelja. U bici ‘Zapad‘ oslobodili smo naselja Rajska, Novalići Jesenica, a 22. oktobra 1992. godine smo zaustavili oklopni voz i zarobili velike količine oružja, oruđa i municije”. kazao je Okić.

Spomen soba otvorena je kao trajno sjećanje na hrabrost boraca 107. motorizovane brigade. Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine donesenom 15. aprila 1993. godine ova je brigada proglašena viteškom.