Iz nove kompanije Donalda Trumpa koja uskoro planira lansirati vlastitu društvenu mrežu ističu da je sklopljen sporazum s investitorima koji garantira da će u ovaj projekt biti uloženo oko milijardu dolara prije planiranog izlaska na berzu. Trump Media & Technology Group radi na pokretanju vlastite društvene mreže pod nazivom „Truth Social“, koja će biti dostupna početkom sljedeće godine.

„Truth Social“ je društvena mreža koja će biti pokrenuta kako bi bivši američki predsjednik Donald Trump mogao komunicirati s publikom jer mu je i dalje zabranjen pristup Twitteru i Facebooku nakon napada njegovih pristaša na Kapitol u januaru.

„Jedna milijarda dolara investicija šalje važnu poruku Big Techu da se cenzura i politička diskriminacija moraju okončati. Kako se krug ljudi zainteresiranih za ovaj projekt širi, Trump Media & Technology Group će biti u jačoj poziciji da se bori protiv tiranije Big Techa“, izjava je Donalda Trumpa u kojoj ne krije svoju ljutnju na pet najvećih IT kompanija na svijetu.

On je otkrio planove za pokretanje „Truth Sociala“ ranije ove godine, rekavši da će na ovoj platformi biti omogućen dijalog „bez diskriminacije na temelju političke ideologije“.

Podsjetimo, Donaldu Trumpu je zabranjen pristup najvećim društvenim mrežama na svijetu nakon napada njegovih pristaša na američki Kapitol u Washingtonu 6. januara, zbog zabrinutosti da će tadašnji predsjednik potaknuti daljnje nasilje. Njegovo „uklanjanje s interneta“ stiglo je nakon što je Donald Trump iznio tvrdnje o navodnoj prevari na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Mnoge kompanije s Wall Streeta odbile su ulagati u novi poslovni poduhvat bivšeg predsjednika, navodi Reuters. Međutim, neki hedge fondovi, male investicijske kompanije i bogati pojedinci ipak su ga podržali. U trenutku blokiranja Donald Trump je imao 89 miliona pratilaca na Twitteru, 33 miliona na Facebooku i 24,5 miliona na Instagramu.

Također, on je više puta nagovijestio da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika SAD-a 2024. godine, prenio je BBC.