Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine za danas je izdao upozorenje za mogućnost lokalnog plavljena imovine za regije Bihać i Tuzla.

˝Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode˝, upozoravaju iz FHMZ-a BiH stanovnike regija Bihać i Tuzla.

Za regiju Bihać navode da se očekuje količina padavina između 20 i 50, a za regiju Tuzla između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

Za regije Livno, Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Foča, Trebinje i Višegrad izdato je upozorenje na moguće oluje s grmljavinom.

˝Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće˝, istakli su iz FHMZ-a BiH.

Inače, još jučer su obilne padavine prouzrokovale poplave u nekoliko općina i gradova u Tuzlanskom kantonu, a u Čeliću je proglašeno stanje prirodne nesreće. 

Zbog naglih i obilnih padavina na području Grada Živinica došlo je do porasta lokalnih vodotoka kao i plavljenja više stambenih objekata, a problema je bilo i u Lukavcu, Tuzli, Gradačcu, Banovićima i Doboj Istoku.

Podsjećamo, sredinom ovog mjeseca poplave su izazvale velike štete u Bihaću i u ostatku Krajine.