Jusuf Nurkić, naš košarkaški reprezentativac i igrač Portland Trail Blazersa, poznat i po nadimku Bosanska Zvijer, odlučio je u Zadru izgraditi košarkaško igralište za djecu.

Igralište pravi u čast Krešimira Ćosića, košarkaške legende, koji je s bivšom Jugoslavijom osvojio po dva zlata i srebra na svjetskim prvenstvima, a bronzu kao trener. Ćosić je kao igrač dva puta osvojio srebro i jednom zlato na Olimpijskim igrama. Popularni Krešo, preminuo je u maju 1995. godine u američkom Baltimoreu od raka limfoma u 47. godini života.

Inače, Nurkić je 2013. godine igrao u ovom gradu na jadranskoj obali, prije nego što je potpisao za Denver. U Zadru i danas ima prijatelje, a grad uz koji ga vežu lijepe uspomene rado posjećuje.

˝Kako Zadar nema zvanično košarkaško igralište po imenu Krešimira Ćosića, moja želja je bila da to promijenim i konačno imamo dogovor. Poklonit ću košarkaško igralište za djecu gradu Zadru u čast velikog Kreše Ćosića. Lokacija košarkaškog igrališta:˝5 Nebodera Zadar˝. Drago mi je da sam uz koordinaciju divnih ljudi uspio doći do realizacije˝, poručio je Nurkić putem društvenih mreža.

Nurkić je prije dva mjeseca i u tuzlanskom naselju Stupine realizirao sličan projekt, gdje je donirao izgradnju košarkaškog igrališta za djecu. Svečanost povodom otvaranja igrališta upriličena je 4. maja.