Jedan rudar je poginuo, a dvojica su zadobila ozljede u urušavanju do kojeg je došlo danas u jami rudnika Breza. Do nesreće je došlo na jednom od podzemnih radilišta kada su se velike količine uglja sručile na petoricu radnika. 

Nekolicini radnika uspjelo je izaći na površinu te su prebačeni u medicinske ustanove, ali za Adisa Zaimovića, oženjenog i oca troje djece, nažalost, nije bilo spasa. Kolege su ga pokušale izvući ispod ugljena, ali nije davao znakove života. 

Do ove najnovije nesreće dolazi upravo u vrijeme kada je Poreska uprava Federacije BiH zbog dugovanja blokirala račune Rudnika mrkog ugljena Breza. 

Rudarske nesreće razmjerno su česte u rudnicima u Bosni i Hercegovini zbog loših uvjeta u kojima rade rudari. Rudarske nesreće su prethodnih desetljeća zabilježene i u rudnicima Breza, Kakanj, Kreka i drugi.

Kada je Breza u pitanju, u razdoblju između 1970. – 1976. u rudniku u Brezi su se dogodile dvije velike rudarske nesreće. U prvoj je poginulo 50 ljudi, dok je u drugoj poginulo još 17 rudatra.

Velike nesreća se dogodila i 6. maja 2012. godine kada je u rudniku Breza poginuo rudar Sakib Tatarević. Tatarevića je usmrtio plin koji je izbio iz okna na dubini od oko 300 metara. U ovoj nesreći ozlijeđeno je još pet rudara.

Samo nekoiliko mjeseci kasnije, 5. septembra iste godine dogodila se još jedna nesreća u ovom rudniku, kada je smrtno stradao 26-godišnji Almir Hajduković, i to tokom otplinjavanja jamskih prostorija kada je došlo do gušenja rudara. Tom prilikom ozlijeđeno je još šest rudara.

U rudarskim nesreća Bosni i Hercegovini do sada su poginula 583 rudara. Nedavno se dogodila nesreća u jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići u kojoj je jedan rudar poginuo. Prije toga, 12. oktobra 2015. godine u jami Begići-Bištrani RMU Kakanj došlo je do tragične rudarske nesreće u kojoj su poginula četiri rudara.

Prije toga, još jedna velika rudarska nesreća se dogodila 5. septembra 2014. godine kada pet rudara nije preživjelo gorski udar u zeničkom Rudniku mrkog uglja “Raspotočje”.

U “Staroj jami” u Zenici 5. avgusta 2013. godine jedan rudar je smrtno stradao, dok je šest rudara zadobilo lakše i teže tjelesne ozljede.

U stogodišnjoj historiji Rudnika “Kakanj” dogodile su se tri veće rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 rudara.

U nesreći u “Staroj jami” 1916. godine poginulo je 19 rudara, a 1934. godine život u jami je izgubilo 127 radnika. Također, 7. jula 1965. godine u jami “Orasi” RMU Kakanj dogodila se snažna eksplozija metana od koje je poginulo 128 radnika, dok je teže i lakše ozlijeđeno 20.

Još jedna velika nesreća u ovom kakanjskom rudniku dogodila se 14. marta 1970. godine, a uslijed toplotnog i plinskog djelovanja poginulo je ukupno 50 rudara.

Najveća rudarska tragedija u BiH dogodila se 26. avgusta 1990. godine u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru kod Tuzle. Nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.