"Na ovom sastanku je radna grupa razgovarala o mogućnostima reguliranja vodnih resursa u okviru sveobuhvatnog rješenja pitanja državne imovine u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci su razgovarali o različitim modalitetima vlasništva i korištenja voda u Bosni i Hercegovini i upoređivali ih sa drugim zemljama, kao i o upravljanju i zaštiti voda", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Radna grupa, koju je formirao OHR uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, ima za cilj da ponudi stručna mišljenja i informacije kako bi se olakšao rad Parlamentarne skupštine BiH u rješavanju pitanja državne imovine.

"Prihvatljivo i održivo rješenje raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2. To je dugogodišnja obaveza bosanskohercegovačkih vlasti", navodi se u saopštenju.

OHR-ova tajna komisija u startu postavila je stvari naopako. Imovina države ne može se dijeliti između države i nižih administrativnih nivoa, moguće jer titular imovine države može biti smao država, a niži nivoi mogu samo dobiti pravo korištenja.

Zapravo, pitanje državne imovine nije pitanje oko kojeg se uopće treba i raspravljati, to je pitanje poštivanja presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i pitanje političke volje da se usvoji zakon na državnom nivou kojim se regulira to pitanje. Činjenice su jasne, rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma je Ustav BiH, koji je predvidio formiranje Ustavnog suda BiH čije su odluke konačne i obavezujuće.