Turski parlament uklonio je u utorak 7. novembra 2023. godine proizvode firmi “Coca Cola” i “Nestle” iz svojih restorana zbog, kako je objašnjeno, njihove podrške Izraelu u jeku sukoba u Gazi, navodi se u saopćenju parlamenta i izvoru koji je imenovao dvije kompanije.

Dvije kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar koji je zatražio Reuters.

“Odlučeno je da se proizvodi kompanija koje podržavaju Izrael neće prodavati u restoranima, kafeterijama i čajdžinicama u prostoru parlamenta”, navodi se u saopćenju u kojem se dodaje da je odluku donio predsjednik parlamenta Numan Kurtulmus i da se u odluci ne navodi identitet kompanije.

"U Velikoj narodnoj skupštini Turkiye nećemo koristiti nikakve proizvode kompanija koje podržavaju izraelsku agresiju", kazao je Kurtulmus na skupu u sjevernoj turskoj pokrajini Ordu i dodao: ”Od sada nećemo kupovati ništa i bacit ćemo ono što smo ranije kupili”, prenosi Anadolija.

Parlamentarni izvor rekao je za Reuters da su “Coca-Cola” napici i “Nestle” instant kafa jedini brendovi uklonjeni s jelovnika.

Izvor je kazao da je odluka donijeta kao odgovor na javni zahtjev.

“Kabinet predsjednika parlamenta nije ostao ravnodušan na negodovanje javnosti i odlučio je da proizvode ovih kompanija ukloni s jelovnika kafića i restorana u parlamentu”, kazao je izvor.

Obje kompanije posljednjih su dana u objavama na društvenim mrežama prozivali turski aktivisti koji pozivaju na bojkot izraelske robe i zapadne kompanije za koje smatraju da podržavaju Izrael.