Nakon višemjesečnog nadzora, Nacionalna obavještajna organizacija Turske (MIT) razotkrila je ćeliju "duhova" od 56 operativaca koji su špijunirali neturske državljane u zemlji u ime izraelske obavještajne agencije Mossad.

U operaciji u saradnje sa Ogrankom za borbu protiv terorizma Policijske uprave Istanbula, kontraobavještajna jedinica te agencije uhapsila je sedam osoba koji su u svojim svjedočenjima priznali da rade za Mossad, piše list Sabah.

Prema MIT-u, sedam osumnjičenih su među 56 operativaca povezanih s ukupno devet mreža, od kojih svaku nadzire devet Mossadovih agenata sa sjedištem u Tel Avivu i imaju sposobnost da djeluju na međunarodnom nivou.

Dokumenti MIT-a otkrili su da su špijuni prikupljali biografske obavještajne podatke o stranim državljanima putem internetske metode rutiranja, praćenja kretanja vozila putem GPS-a, hakiranja mreža zaštićenih lozinkom zasnovanih na Wi-Fi uređajima i pronalaženja privatnih lokacija.

Operativci su takođe fizički pratili određene mete koje je Mosad odredio da nadgledaju i fotografišu sastanke jedan na jedan.

Ćelija, koja se sastoji od građana iz različitih bliskoistočnih zemalja, koristila je nekoliko lažnih web stranica na više jezika, uglavnom arapskog, da bi dobila tehničke lokacije i prave IP adrese, otkrio je MIT.

Sva komunikacija između Mossadovih agenata u Turskoj i inostranstvu odvijala se preko jednokratnih mobilnih telefonskih linija u vlasništvu lažnih osoba u Španiji, Engleskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Maleziji, Indoneziji i Belgiji.

Jedan od vođa grupe, špijun Mossada kodnog imena “Shirin Alayan” čiji pravi identitet MIT nije mogao utvrditi, koristio je njemačku telefonsku liniju da uputi Palestinca po imenu “Khaled Nijim” da postavi lažne platforme za vijesti poput “najarland.com, almeshar”. .com, nasrin-news.com i hresource.co.uk.” Ove web stranice su sadržavale isključivo precizne članke kako bi privukle mete koji bi zatim kliknuli na linkove virusa, omogućavajući mreži da se infiltrira u njihove telefone.

Istanbulskoj jedinici mreže daljinski je pružio sajber obuku i tehničku podršku od strane Priyanshi Patel Kulhari, 24-godišnjeg vlasnika špijunske softverske firme Cyberintelligence International Private Ltd iz Tel Aviva, saopćio je MIT.

Kulhari, koji je bio u stalnom kontaktu sa špijunima Mossada, odredio je kako da se infiltrira u ciljane telefone i koji će novinski članci biti gurnuti da meta klikne.

Dalekosežne veze

MIT je dalje otkrio da je Mossad poslao svoje špijune arapskog porijekla u Istanbul, posebno u Liban i Siriju, kako bi prikupili obavještajne podatke i označili lokacije na koje će biti pogođene naoružane bespilotne letjelice.

Neki sirijski i libanonski agenti koji rade u gradu također su raspoređeni u Bejrut kako bi istražili općinu Haret Hreik i prikupili informacije. Agenti su otkrili tačne koordinate za zgradu koju je okupirao libanonski Hezbolah, kao i identitete visokih vojnih i političkih ličnosti grupe koji su stanovali na trećem spratu zgrade.

Drugi vođa mreže kodnog imena “Abdulla Qassem”, čiji pravi identitet također ostaje nepoznat jer trenutno živi u Izraelu, predstavio se kao jordanski Arap koji živi u Švedskoj i daljinski uputio čovjeka po imenu Zeyd Saadeddin da fotografiše i analizira sigurnosni nivo strateški značajna zgrada u okrugu Qudsiyeh u Damasku.

Štaviše, Mosad je poslao desetine špijuna, uključujući turske državljane, na tajna turistička putovanja sa tri stanice prvo u Srbiju, zatim Dubai, i konačno, glavni grad Tajlanda Bangkok, tri mjesta za koja nije potrebna viza za turske državljane. U Bangkoku, operativci bi bili odvedeni u Mossad centar da nauče špijunažu.

Tamo je jedan Turčin po imenu Okan Albayrak, odbjegli Mossadov agent, naučen da sastavlja izvještaje, nadgleda ciljeve, izbjegava i bježi od obavještajnih službi poput MIT-a, dokumentira fotografije, posmatra i analizira obavještajne podatke i postavlja satelitske uređaje za praćenje na vozila.

MIT je također saznao da je Mossad razvio prekomplicirane metode i izveo različite operacije u Istanbulu kako bi izbjegao turske obavještajne službe.

Mohammed Filli i Abdullah Fellaha, Mossadovi špijuni iz Alepa, otkrili su ured Hisham Younis Yahya Qafisheha, sirijskog izvršnog direktora kompanije za ulaganja u nekretnine u istanbulskoj četvrti Kağıthane i planirali pljačku kako bi zaplijenili njegov telefon i provalu u Qafishehov stan u Başakşu okrugu da mu ukrade kompjutere i dokumente.

Filli i Fellaha su također bili uključeni u praćenje fondacije i nekoliko egipatskih državljana u Istanbulu, uključujući novinara disidenta, doktora i službenika u mjenjačnici.

Nadalje, drugi špijun Mossada kodnog imena "Ilya", čiji pravi identitet ostaje nepoznat, dobio je zadatak da prati Solimana Agbariju, Izraelca arapskog porijekla.

Operativna logika

Dok je Mossad držao takozvane biroe u različitim poslovnim oblastima u Maleziji, Indoneziji i Švedskoj, svim operacijama se upravljalo iz glavnog grada Izraela.

Izraelske obavještajne službe testiraju lojalnost i sposobnosti svojih terenskih agenata tako što ih nalažu da gledaju lažne mete nazvane "bijele" poput džamija, crkava, Velikog bazara i Egipatskog bazara, najpoznatijih turističkih mjesta u Istanbulu. Zatim se agenti na terenu unapređuju.

Aktivnosti špijuna obuhvataju pet nivoa tokom kojih operativac prolazi kroz daljinsku operativnu obuku. Nakon što završe peti nivo, špijun se raspoređuje u prekomorsku lokaciju kako bi bio obučen za profesionalnog obavještajnog službenika.

Turski mediji su također u maju izvijestili da je MIT razbio još jednu ćeliju od 15 Mossadovih agenata sa sjedištem u Istanbulu i uhapsio šest.

Utvrđeno je da su agenti obučeni u Evropi od strane Mossadovih rukovodilaca i da su imali zadatak da nadgledaju kompaniju i 23 osobe s trgovinskim vezama s Iranom i na meti Izraela.

Prošlog decembra, Türkiye je razotkrila drugu grupu od sedam ljudi koji su špijunirali Palestince za Mossad, koji je koristio svoje obavještajne podatke za pokretanje internetskih kampanja klevete i prijetnji Palestincima.

MIT je, u saradnji s turskom policijom, otkrio niz špijunskih mreža posljednjih godina, uključujući i onu koja radi za Rusiju, i osujetio zavjeru Irana za ubistvo izraelskih državljana u Turskoj. Operacije su također dovele do otkrivanja priče iranskih obavještajnih operativaca o kidnapovanju iranskih disidenata koji su se sklonili u Tursku.