Turkiye i Kosovo su strateški partneri i naša saradnja u oblasti odbrane je u potpunosti u skladu sa NATO okvirima, te nije usmjerena protiv bilo koje treće zemlje uključujući Srbiju, izjavio je ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili.

Angili je u intervjuu za kosovske medije govorio o odnosima njegove zemlje i Kosova, turskim investicijama u toj zemlji, o ulozi Turkiye u dijalogu Kosova i Srbije te o prodaji turske bespilotne letjelice, dron Bayraktar TB-2, Kosovu.

Kako je kazao, saradnja Turkiye i Kosova u oblasti odbrane je samo dio saradnje koje dvije zemlje njeguju.

“Kao što sam već rekao, saradnja u oblasti odbrane je samo dio naše saradnje sa Kosovom. Međutim, nedavno je počela da se jača percepcija kako je uloga Turkiye samo u oblasti odbrambene saradnje. Ovo nije istina. Kao i druge članice NATO-a, podržavamo tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u skladu sa standardima NATO-a. U ovom procesu podržavamo Kosovske bezbjednosne snage kao i ostali saveznici u NATO-u. Za sada nove vojne nabavke nisu na našem dnevnom redu. Važno je da je njihov cilj odbrambeni i da je naša odbrambena saradnja u potpunosti u skladu sa NATO okvirima, a ne protiv bilo koje treće zemlje, uključujući Srbiju”, izjavio je Angili.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u julu da je Vlada kupila tursku bespilotnu letjelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske bezbjedonosne snage.

Iz mirovne misije NATO na Kosovu (KFOR) saopšteno je kasnije da Kosovske bezbjedonosne snage mogu da koriste dronove Bayrakta TB 2 samo uz odobrenje komandanta KFOR-a.

Turski ambasador Angili je dodao da kao članica NATO-a, koja ima drugu po veličini vojsku u Alijansi, Turkiye aktivno doprinosi savezu na različitim frontovima.

“Tokom incidenta koji se dogodio 29. maja na sjeveru Kosova, NATO je zatražio dodatne trupe od Turkiye. Sada neki od naših vojnika doprinose stabilnosti na sjeveru. To čini da naša javnost još pažljivije prati dešavanja na Kosovu. Smatram da je KFOR neophodan za bezbjednost Kosova i regiona. Stoga ćemo, kao i u prošlosti, nastaviti da budemo jedan od najvažnijih saradnika KFOR-a”, rekao je turski ambasador na Kosovu.

Istakao je da Ankara snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije i da, kako je kazao, za ovo pitanje “ne postoji vojno rješenje”.

“Samo bi diplomatsko rješenje osiguralo trajnu stabilnost. Stoga sve strane moraju raditi na postizanju napretka u procesu dijaloga. Eskalacija nije od pomoći. Dakle, želimo da vidimo deeskalaciju na sjeveru, što bi otvorilo put za nastavak procesa dijaloga. S tim u vezi, izbori na sjeveru sa punim učešćem srpskog stanovništva pružili bi neophodnu osnovu za značajne pregovore. Turkiye će biti spremna da doprinese ovom procesu ako obje strane to žele”, poručio je ambasador Angili.

Dodao je da njegova zemlja ima prijateljske odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da podržava proces dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

“Podržavamo integraciju svih balkanskih zemalja, uključujući Kosovo i Srbiju u evroatlantske institucije”, poručio je turski ambasador.

- Turkiye i Kosovo strateški partneri -

Istakao je da su Turkiye i Kosovo strateški partneri koji imaju duboku saradnju u nekoliko oblasti, ali kao najvažnije ističe ekonomsku i bezbjednosnu.

"U oblasti bezbjednosti, nastavljamo da govorimo našim kosovskim prijateljima da prisustvo terorističke organizacije FETO na Kosovu nije prijetnja samo Turkiye, već i Kosovu. Ova teroristička organizacija koristi škole, kompanije ili džamije kako bi sakrila svoje nezakonite planove. Oni koriste ove institucije da vrbuju ljude, da finansiraju svoje terorističke aktivnosti kroz pranje novca, prevaru ili utaju poreza. Stoga smo predložili Kosovu efikasan mehanizam za borbu protiv FETO-a i drugih terorističkih organizacija, kao i organizovanog kriminala. Čekamo njihov odgovor", rekao je Angili.

Dodao je da turske investicije na Kosovu čine oko deset posto svih njenih ulaganja na Balkanu.

"Turkiye je prošle godine bila kosovski trgovinski partner broj jedan. Turske kompanije su direktno zapošljavale deset hiljada ljudi na Kosovu. Sada moramo da pređemo na drugu fazu naše ekonomske saradnje. Promjene u lancima nabavke nakon COVID-a, važnost prehrambene i energetske sigurnosti nakon rata u Ukrajini zahtijevaju novi model ekonomskog partnerstva između naših zemalja. U tu svrhu, predložili smo Kosovu mehanizam koji se zove JETCO (Zajednički mehanizam za ekonomsku i trgovinsku saradnju). Do sada smo kreirali ovaj mehanizam uglavnom za zemlje članice EU-a. Ali mi vidimo veliki potencijal na Kosovu i mislimo da taj potencijal moramo realizovati stvaranjem efikasnog institucionalnog mehanizma", rekao je turski ambasador.

Na kraju je dodao da postoji veliko interesovanje turskih investitora za ulaganje na Kosovu.

“Primarne oblasti su energija, infrastruktura, tekstil, sigurnost hrane i ruralni razvoj. Predložili smo stvaranje sektorskih radnih grupa koje bi detaljno razmotrile moguće projekte u ovim oblastima. Nadamo se da ćemo vidjeti pozitivan odgovor Vlade Kosova”, izjavio je Angili za portal "Telegrafi".