Turska je u četvrtak izrazila zabrinutost zbog "nedavnog rasističkog stava koji je u suprotnosti sa sportskim duhom" u Srbiji protiv rukometnih klubova iz Novog Pazara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa žaljenjem smo saznali da je RK Novi Pazar danas (14. oktobar) odlučio da se povuče iz rukometne lige Srbije, jer nisu preduzete nikakve mjere i pravne radnje protiv onih koji su bili odgovorni za rasističke slogane i isticanje plakata ratnih zločinaca od pristalica Crvene zvezde tokom rukometne utakmice dva kluba u Beogradu", rekao je Tanju Bilgic, portparol Ministarstva vanjskih poslova Turske.

"Žao nam je što vidimo slogane koji su uvredljivi, ne samo za našu braću i sestre Bošnjake, već i za sjećanja na našu zajedničku historiju s ovim regionom", rekao je Bilgic te dodao:

"Mislimo da je sport instrument za jačanje mira i prijateljstva među zajednicama i vjerujemo da će počinioci ovog incidenta što prije biti kažnjeni."

Bilgic je istakao da Turska još jednom naglašava značaj privođenja ratnih zločinaca pred lice pravde kako bi se osigurali "društveni mir i pomirenje u regionu" te spriječili slični zločini.

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije radi vrijeđanja na nacionalnoj osnovi od navijača RK Crvena zvezda na utakmici igranoj 10. oktobra u Beogradu. Ovu odluku donio je Upravni odbor kluba iz Sandžaka, javljaju mediji u Srbiji.

”Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da riješe problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je historija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi”, izjavio je Husein Memić, član Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar i Arkus lige Srbije, kako piše na zvaničnoj Facebook stranici RK Novi Pazar.

Navijači Crvene zvezde na utakmici sa Pazarcima prošle nedjelje uvredljivo su skandirali i veličali presuđene ratne zločince te na tribini istakli skandalozan transparent na kojem je pisalo: ”Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti."