Kopajući u dvorištu stare fabrike u istočnoj pokrajini Iğdır u Turskoj prošle sedmice, grupa radnika otkrila je životinjski kostur nepoznate vrste.

Kostur, koji je u jednom komadu pronađen ispod površine zemlje, dužine je oko jedan metar i sudeći prema zubima riječ je o grabežljivcu. Nakon što su radnici primijetili da se dio tkiva pričvršćenog za kostur još nije odvojio, prijavili su svoje otkriće arheolozima u Centru za primjenu i istraživanje biološke raznolikosti Univerziteta Iğdır. Akademici su došli na lokaciju gdje je kostur iskopan i odnijeli ga na analizu. U svojoj laboratoriji će provesti istraživanja kako bi utvrdili vrstu životinjskog kostura.

Belkıs Muca Yiğit, predavač na Univerzitetu Iğdır, rekao je da će nakon ispitivanja pokušati otkriti vrstu životinje, piše Daily Sabah.

„Onda ćemo osigurati da se ovaj kostur sačuva u muzeju“, dodao je on.

Yusuf Kıtay, šef tima koji je bio na terenu, rekao je da su radnici pronašli kostur životinje dok su radili na području koje se nije diralo posljednjih 30-40 godina. Oblik kostura privukao je pažnju radnika i oni su nalaz prijavili vlastima, rekao je Kıtay i dodao: „Ono što je bilo posebno upadljivo jeste da su mu stražnji udovi dugi. Obavijestili smo nadležne da je to možda zanimljiva vrsta jer na nogama nema kopita nego kandže, a ima i oštre zube.“

„Istraživanje će se provesti, i mi smo znatiželjni. Nadam se da će izaći nešto zanimljivo i da će biti korisno za nauku“, dodao je.