Pukovnik Alper Gezeravci, borbeni pilot turske ratne avijacije, otputovao je u svemir na dvosedmičnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici [ISS], upisujući Tursku u grupu nacija koje su uspješno poslale astronaute u svemir.

"To je veoma simboličan, važan korak. Međutim, nije posljednji. To je početak putovanja za našu veliku zemlju," rekao je pukovnik Gezeravci za TRT World u ekskluzivnom intervjuu uoči historijskog lansiranja u četvrtak, prvog za ambiciozni turski Nacionalni svemirski program.

Četveročlana posada poletjela je u 21:49 GMT (00:49 po turskom vremenu) iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, u Sjedinjenim Državama, na kapsuli SpaceX Dragon koju je nosila raketa Falcon 9.

Gezeravcijeve dugo očekivane prve impresije u svemiru bile su eho iz ranih godina Turske Republike, jer je citirao oca osnivača Republike Mustafu Kemala Ataturka: "Istikbal goklerdedir!" (Budućnost je na nebu).

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za srijedu, ali je odgođeno zbog tehničkih priprema. Očekuje se da će posada Ax-3 putovati otprilike 36 sati prije pristajanja na ISS 20. januara, oko 09:53 GMT.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istakao je značaj misije, i kao naučnog poduhvata i kao izvora inspiracije za mlade, rekavši: "Svi zajedno svjedočimo historijskom trenutku. Proživljavamo jedno od onih vremena kada je naš zajednički ponos uzdiže se do svog vrhunca."

Video uživo koji je Axiom emitovao putem interneta pokazao je dvostepeno 25 spratova visoko lansirno vozilo kako juri u djelomično oblačno nebo iznad atlantske obale Floride na vrhu vatrenog, žućkastog repa izduženih gasova.

Kamere u odjeljku za posadu emitovale su snimke četvorice muškaraca vezanih u svojoj kabini pod pritiskom, mirno sjedeći u bijelo-crnim odjelima za letenje sa šljemovima dok se raketa vinula prema svemiru.

Devet minuta nakon lansiranja, gornji stepen rakete isporučio je kapsulu posade u njenu preliminarnu orbitu, prema komentatori lansiranja.

U međuvremenu, donji stepen rakete za višekratnu upotrebu, nakon što se odvojio od ostatka svemirskog broda, odletio je nazad na Zemlju i sigurno doletio u zonu slijetanja u blizini mjesta lansiranja.

'Historijska prilika'

U intervjuima prije lansiranja, 44-godišnji Gezeravci je naglasio da nikada nije ni sanjao da će postati astronaut jer se to činilo mogućim samo djeci drugih naroda.
"Od sada ću biti ponosan... znajući da je moja zemlja izvela, sa snažnom voljom i odlučnošću, misiju posade u svemir", rekao je Gezeravci u video intervjuu iz Orlanda na Floridi, dok je bio u obaveznom karantanu.

"Ovo je definitivno historijska prilika za stogodišnjicu zemlje... koja će inspirisati naše buduće generacije na njihovim putevima u duboki svemir", dodao je, izrazivši da nije mogao pronaći riječi da opiše radost i čast koju je osjećao što je bio dio ovu misiju.

Nakon Gezeravci, drugi astronaut Turske - 31-godišnji inženjer Tuva Cihangir Atasever - preuzet će drugu fazu misije, koji će poletjeti na suborbitalni let u prvoj polovini 2024. godine.

Doprinos svemirskoj nauci

Sveeuropska posada Ax-3 uključuje glavnog astronauta Axiom Spacea i bivšeg komandanta ISS-a Michaela Lopeza-Alegria, koji predstavlja Španiju i SAD kao komandant misije Ax-3. Godine 2022. vodio je Axiom Mission 1 (Ax-1), prvu privatnu misiju na ISS.

Pilot misije je pukovnik Walter Villadei iz talijanskog ratnog zrakoplovstva. Gezeravci, pilot borbenog aviona F-16, učestvuje u Ax-3 kao specijalista misije zajedno sa švedskim astronautom Marcusom Wandtom iz Europske svemirske agencije.

Nakon što pristane, posada će ostati na ISS-u 14 dana, tokom kojih će prisustvovati svojim naučnim misijama vezanim za zemlju. Gezeravci će izvesti 13 naučnih eksperimenata koje su pripremili turski naučnici i istraživačke institucije.

"To je zaista temeljita misija, koja obuhvata nekoliko oblasti", rekao je Gezeravci za TRT World, ističući značaj njegove misije u doprinosu nauci. Svaki eksperiment u svemiru definira parametre ljudskog postojanja u kosmičkom okruženju i nudi nove perspektive ili otkrića za pitanja ovdje na Zemlji.

Među 13 eksperimenata koje će Türkiye provesti na ISS-u je PRANET, koji su kreirali učenici srednjih škola iz istočnog turskog grada Musa, koji ispituje antibakterijske efekte propolisa u mikrogravitacijskim okruženjima.

Eksperimenti se odnose na širok spektar naučnih oblasti, od nauke o materijalima do biotehnologije, elektronskog inženjerstva i istraživanja raka. Posebno, eksperiment MYELOID istražuje efekat izlaganja zračenju na ćelije raka u svemirskom okruženju.

Drugi eksperiment, EXTREMOPHYTE, uključuje endemsku biljku iz slanog jezera u Turskoj, koja može ukloniti so iz tla i vode, istražujući odgovor biljaka na različite nivoe stresa soli u svemirskom okruženju i njihov budući potencijal svemirskog ekosistema.

Gezeravci je naglasio da prisustvo turskog astronauta na ISS-u nacionalnim naučnicima daje "jednaku šansu za takmičenje" u oblastima u kojima su već imali vrijedne studije.

Izrazio je snažno uvjerenje da će njegova misija potaknuti "ambiciju i inspiraciju u nekoliko oblasti" za turske ljude, mlade i starije, "koji namjeravaju da zakorači u svemir kao astronauti ili naučnici, kao i avijatičari".

Predmeti iznenađenja od Turske do ISS-a

Prva svemirska misija Türkiye s posadom također je dokaz jedinstva uspostavljenog među nacijama u potrazi za naučnim istraživanjima, od međunarodne posade Ax-3 do saradnje sa Axiom Spaceom, SpaceXom i NASA-om.

"Radeći sa ljudima iz svoje zemlje, spajate svoje naslijeđe, porijeklo i iskustvo. U ovakvom međunarodnom okruženju, u mogućnosti ste da spojite jedinstveno iskustvo koje dolazi iz različitih zemalja", rekao je Gezeravci za TRT World .

"Kada je u pitanju spajanje svih naših snaga, ispostavilo se da je to odlična kompozicija", objasnio je on.

Na konferenciji za novinare posade Ax-3 prije lansiranja, Gezeravci je otkrio da će donijeti neke predmete iznenađenja iz Turske na ISS kao simbol gostoprimstva zemlje u međunarodnoj pozadini stanice.

Vrhunski turski astronaut također donosi lične uspomene za monumentalno putovanje, uključujući porodične fotografije, predmete koji predstavljaju njegovo nomadsko tursko naslijeđe i zakrpe njegove prve eskadrile zračnih snaga uz tursku zastavu.

Dok je Türkiye već uspostavila svoje mjesto kao nova sila u istraživanju svemira i tehnologije kao jedna od deset zemalja koje mogu konstruirati svoje satelite, svemirska misija s posadom bila je među primarnim ciljevima Turskog desetogodišnjeg Nacionalnog svemirskog programa, koje predvodi Turska svemirska agencija [TUA] i Ministarstvo industrije i tehnologije.

Dok Gezeravci ponosno nosi turski polumjesec i zvijezdu na svoje mjesto u kosmosu na 100. godišnjicu Turske Republike, njegova oznaka misije ukrašena je simbolima ove pobjede.

Oznaka, koja ima oblik seldžučke zvijezde, također sadrži 16 zvijezda, koje predstavljaju 16 turskih naroda.

Gezeravci ima potencijal da izazovu sličan efekat u Turskoj kao što je to učinio John F. Kennedy kada je pokrenuo američki svemirski program, rekao je Andy Roesgen sa TRT World-a koji je izvještavao o historijskom događaju iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.