Turska je pokrenula nekoliko makro policijskih operacija protiv navodnih članova Islamske države, nekoliko dana nakon što je ćelija te organizacije izvela napad u blizini Moskve, ostavivši 139 smrtnih slučajeva i desetine ranjenih.

U utorak ujutro, turske snage sigurnosti izvele su raciju u trideset provincija u zemlji kako bi uhapsile 147 osumnjičenika, objavio je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya. Prošle nedjelje u još jednoj operaciji uhapšeno je još četrdesetak navodnih militanata.

Yerlikaya je istakao kako je u posljednjih deset mjeseci "uhapšeno 2.919 osumnjičenika, od kojih je 692 stavljeno u preventivni pritvor". Unutrašnji poslovi istakli su kako vjeruju da bi osumnjičenici provodili aktivnosti "unutar organizacije ISIS u prošlosti" ili "naoružane aktivnosti u zonama sukoba." Turske vlasti, međutim, nisu otkrile nikakve dodatne pojedinosti o identitetu ili nacionalnosti osumnjičenika.

Hapšenja su uslijedila nedugo nakon što je objavljeno da su dvojica počinitelja napada na Crocus City Hall u blizini Moskve otputovala u Rusiju iz Turske.

Ruski medij Ria Novosti otkrio je identitet jednog od počinitelja napada, Shamsidina Faridunija iz Tadžikistana, koji je trebao proći kroz Istanbul između kraja februara i početka marta, prije nego što je otišao u Rusiju. Fariduni je na društvenim mrežama objavio slike svog boravka u Istanbulu, s fotografijama sebe u Aksarayu, užurbanoj četvrti metropole. "Čuo sam propovijed na Telegramu (društvenoj mreži) od propovjednika. Onda mi je pomoćnik (propovjednika) pisao. Pisao mi je na Telegramu, bez prezimena, bez ičega. Ponudio mi je novac. Petsto hiljada (ruskih) rubalja, oko 5000 eura. Ubijte, bez obzira koga", izjavio je Fariduni tokom ispitivanja.

Drugi osumnjičenik koji je prošao kroz Tursku je Saidakram Rajabalizoda, koji je u Istanbul stigao početkom januara i u toj zemlji ostao dvadesetak dana. "Dvije osobe mogle su se slobodno kretati bez prepreka između Rusije i Turske jer protiv njih nije postojao nalog za hapšenje", rekao je turski sigurnosni izvor za agenciju AFP, nakon što je negirao da su se osumnjičenici radikalizirali na turskom tlu zbog "kratkog boravka" u zemlji.

Napad u Moskvi izvela je grupa militanata iz takozvane Islamske države Horasan, ogranka organizacije koja se pojavila 2014. godine, s prisutnošću u srednjoazijskim zemljama kao što su Afganistan, Pakistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan i dijelovima Irana.

Islamska država izvela je velike napade u Turskoj u posljednjem desetljeću, najozbiljniji na jedan od istanbulskih aerodroma u januaru 2016. godine, u kojem je ubijena 41 osoba, te napad na noćni klub na dočeku Nove godine 2017. u kojem je ubijeno 39 osoba.

Krajem januara ove godine dvojica pripadnika organizacije izvela su napad unutar katoličke crkve u Istanbulu tokom nedjeljne mise. U napadu je smrtno stradala jedna osoba, iako je napad mogao biti puno teži, jer se jednom od napadača zaglavilo oružje.