Članovi Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske u Sarajevu su izjavili da kriza u odnosima između Rusije i Ukrajine može odraziti na sve regije u svijetu, uključujući i Balkan i da je važno da se ta situacija što prije i na miran način riješi.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Akif Cagatay Kilic predvodi delegaciju te Komisije u posjeti u Bosni i Hercegovini, a u izjavi za AA je istakao da su danas imali prve sastanke sa kolegama u bh. parlamentu.

Ističući kako je poboljšanje epidemiološke situacije i ublažavanje restrikcija omogućilo intenziviranje međunarodnih posjeta, Kilic je izrazio zadovoljstvo da je prva posjeta u ovoj godini upriličena upravo u Bosni i Hercegovini s kojom Turska gaji veoma bliske historijske, geografske i sve druge odnose i saradnju.

“Tako da je važno da smo nakon dvije godine ponovo počeli putovati u posjete, a za BiH je ovo važna godina u kojoj se planira održavanje izbora. U Sarajevu smo kako bismo razgovarali i razmijenili mišljenja i stavove“, kazao je Kilic.

On je kazao da je delegacija Velike narodne skupštine Turske danas već imala priliku da se sastane s ministricom vanjskih poslova BiH i članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a da se očekuju i susreti s članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom.

Na upit da komentira aktuelnu krizu u odnosima između Rusije i Ukrajine, Kilic je kazao da je Turska na najvišem nivou, uključujući i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, već kazala da ne smatra ispravnim korake kojima Rusija krši teritorijalni integritet susjedne Ukrajine.

“Tako i mi iz parlamentarne Komisije za vanjske poslove poručujemo da ne priznajemo takve korake i ne smatramo ih ispravnim. Nadamo se da će tenzije na granici između Rusije i Ukrajine biti uskoro riješene mirnim putem. Nadamo se da više neće biti direktnih skoba na granici i da će problemi biti rješavani za pregovaračkim stolom“, kazao je Kilic.

Na upit da li se ta kriza može odraziti i na situaciju na Balkanu, Kilic je kazao da se ta kriza može odraziti na sve regije u svijetu, pa tako i na Balkan te je dodao da je zato važno da se to pitanje što prije riješi.

Član Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Kamil Aydin istakao je da je BiH područje koje je ne tako davno svjedočilo teškim tragedijama i da rane još nisu ni zacijeljene, ali da svjedočimo nekim dešavanjima koja naizgled prizivaju nemile sukobe iz prošlosti.

“Republika Turska sa najvišeg nivoa predsjednika države poduzima inicijative kako se ne bi dopustilo da se i ovdje izazovu sukobi nalik onim u Ukrajini. I mi smo sada tu u okviru provedbe tih aktivnosti sa nivoa parlamenta. Činimo sve da tri dominantne etničke zajednice i ostali ovdje prevaziđu probleme iz prošlosti i očuvaju prijateljstvo i suživot“, kazao je Aydin.

On je također kazao da Turska nije stala ni na jednu stranu u krizi u Ukrajini, već pokreće mirovne i prijateljske inicijative koje su u interesu svih. Dodao je da Turska tako nastupa i u BiH i regiji s ciljem očuvanja mira i prosperiteta svih ljudi koji ovdje žive.