"Vjerujemo da na temelju naših historijskih i kulturnih odnosa kao i međuljudskih odnosa i dalje trebamo nastaviti blisku saradnju u mnogim oblastima. Poduzimamo svakako zajedničke napore kako bismo dodatno razvijali odnose između naših zemalja", kazao je Sentop.
Istakao je da Turska snažno podržava ekonomski razvoj, društvenu integraciju, politički dogovor, stabilnost i pozitivnu agendu u Bosni i Hercegovini.
Dodao je i kako Turska pomno prati i podržava proces saradnje BiH sa euroatlantskim institucijama i reforme koje se provode na tom putu.
Podsjetivši da je posljednji put boravio u posjeti BiH u maju 2019. godine, Sentop je kazao da zastupnici parlamenata dviju zemalja blisko sarađuju na multilateralnim platformama kao i da dvije zemlje djeluju skladno u mnogim pitanjima u okviru vanjskopolitičkih ciljeva Turske i BiH.
"Iskreno vjerujem da će se povećavanjem međusobnih kontakata trenutna saradnja između naših parlamenata dodatno razvijati u narednom periodu."
Sentop je istakao da nivo trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske planiraju povećati na nivo koji bi bio u skladu sa izvrsnim političkim odnosima dviju zemalja.
"U tom smislu, napredak na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd je od izuzetnog značaja", kazao je Sentop.
Također je izrazio zahvalnost BiH na iskazanoj solidarnosti s Turskom nakon pokušaja puča terorističke organizacije FETO 15. jula 2016. godine u toj zemlji.
"Mjerama koje ćete poduzeti protiv FETO-a koji djelovanjem u oblasti obrazovanja pokušava prikriti svoje pravo lice, doprinijet ćete rješavanju ovog vrlo ozbiljnog sigurnosnog problema za naše zemlje. Želio bih naglasiti da i dalje očekujemo vašu kontinuiranu podršku u našoj borbi protiv FETO-a kao i vašu blisku saradnju u skladu sa zahtjevima naših pravosudnih institucija", rekao je Sentop.
Dodik je istakao da BiH i Turska imaju veoma dobre odnose, napominjući da su odlučni da dodatno unaprijede odnose s tom zemljom na svim poljima.