Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potpisala je odluku kojom se regulira i bliže uređuje način postupanja zaposlenih u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH shodno Zakonu o grbu, Zakonu o zastavi i Zakonu o državnoj himni BiH.

"MVP BiH i DKP BiH upotrebljavaju grb, zastavu i državnu himnu BiH u skladu sa zakonima BiH vodeći računa o propisima, praksom i postojećim prilikama u državi prijema", navedeno je u odluci.

Kako se nadalje kaže, svi zaposleni u MVP BiH i DKP BiH obavezni su bez odlaganja obavijestiti pomoćnika ministra za opće poslove i načelnika Odjela za diplomatski protokol u MVP BiH, odnosno šefa DKP BiH pisanim putem ukoliko uoče fizički ili drugi nedostatak na grbu ili zastavi BiH koji su javno upotrijebljeni, istaknuti ili izloženi, odnosno ukoliko uoče da su grb ili zastava izgledom nepodobni za upotrebu ili nisu podesni za javno izlaganje.

Također, propisuje se i reakcija u slučaju saznanja da su grb ili zastava BiH javno upotrijebljeni, istaknuti ili izloženi od MVP BiH ili DKP BiH na način protivan odredbama Zakona o grbu ili Zakona o zastavi BiH ili je državna himna izvedena na način protivan odredbama Zakona.

"Pomoćnik ministra za opće poslove u MVP BiH i šef DKP BiH obavezni su, po sopstvenom saznanju ili po prijemu obavijesti zaposlenih bez odlaganja pokrenuti proceduru zamjene grba ili zastave koji su svojim izgledom nepodobni za upotrebu ili nisu podesni za javno izlaganje", rečeno je u potpisanoj odluci.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saopćenju navodi da Odluka propisuje i da je šef DKP BiH obavezan obavijestiti ministra vanjskih poslova pisanim putem o saznanju da su grb ili zastava javno upotrijebljeni, istaknuti ili izloženi na način protivan zakonskim odredbama tokom bilateralnih ili multilateralnih susreta, takmičenja ili drugih skupova koje organizira država prijema, strana diplomatsko-konzularna predstavništva ili međunarodne organizacije akreditirane u državi prijema, odnosno ukoliko je država prijema, strano diplomatsko-konzularno predstavništvo ili međunarodna organizacija propustila istaknuti zastavu BiH tokom takvih susreta.

Nepoštivanje odredbi ove odluke podliježe prekršajnoj i disciplinskoj odgovornosti u skladu sa zakonom i pravilnicima, rečeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.