Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković navela je na svom Facebooku da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić danas, na sjednici Vijeća ministara BiH, svojim glasanjem protiv Odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici, potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o Genocidu.

- Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja Genocida u svrhu širenja mržnje. Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje Genocida, te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama Genocida u Srebrenici - navela je ministrica Turković.

Dodala je da, na ovaj način, „ne samo da je spriječeno pravo žrtava Genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici“.

- Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve Genocida te daje podrška onima koji su počinili Genocid - navela je Turković.

Vijeće ministara BiH danas, na vanrednoj telefonskoj sjednici, nije postiglo potreban konsenzus u vezi sa Prijedlogom odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Predlagač ove odluke bilo je Ministarstva vanjskih poslova BiH.