Aviokompanija Turkish Airlines proglašena je najboljim europskim avioprevoznikom osmu godinu zaredom od agencije za ocjenu zračnog prometa Skytrax, saopćio je turski nacionalni prijevoznik.

Kompanija je dobila nagrade i za najbolji catering u poslovnoj klasi, najbolji catering u ekonomskoj klasi, nagradu najbolji avioprevoznik u južnoj Europi i najbolje sjedište u ekonomskoj klasi u Europi na World Airline Awards.

Anketa je uključivala odgovore više od dvadeset miliona kupaca iz više od stotinu država.

“Ova nagrada jača vodeći položaj našeg nacionalnog prijevoznika. Nastavit ćemo poboljšavati naše standarde usluga i pružiti najbolje moguće iskustvo našim gostima”, rekao je izvršni direktor Turkish Airlinesa Bilal Eksi.

Nagrade, poznate kao "Oscari zrakoplovne industrije", objavljene su na događaju održanom u Muzeju zrakoplovstva i svemira u Parizu.

“Bila je ovo fantastična godina za Turkish Airlines u pogledu nagrada, a osvojiti glavnu nagradu kao najbolji europski zračni prijevoznik po osmi put je izvanredan uspjeh”, rekao je Edward Plaisted, izvršni direktor Skytraxa.

Na dodjeli nagrada Qatar Airways je 2023. godine izgubio titulu najboljeg svjetskog zračnog prijevoznika od Singapore Airlinesa i zauzeo drugo mjesto.

Turkish Airlines popeo se za jedno mjesto i postao šesti najbolji svjetski avioprijevoznik u konkurenciji više od 325 aviokompanija uključenih u rezultate istraživanja.

Turkish Airlines rangiran je kao osmi najjači svjetski brend avioprijevoznika, prema istraživanju koje je u maju provela kompanija za vrednovanje i strateško savjetovanje Brand Finance.

Skytrax je konsultantska kuća sa sjedištem u Londonu koja vodi stranicu za pregled i rangiranje aviokompanija i aerodroma.

(Izvor: Anadolu Agency)