Tuniski predsjednik Kais Saied imenovao je danas Nejlu Bouden Romdhane, malo poznatu inženjerku s iskustvom u Svjetskoj banci (WB) za premijerku, skoro dva mjeseca nakon što je preuzeo gotovu svu vlast te su ga njegovi suparnici optužili za državni udar.  

Romdhane, prva žena na premijerskom položaju u Tunisu, preuzet će svoju funkciju u trenutku krize, kada su demokratska tekovine izborene u revoluciji 2011. dovedene u pitanje. Istovremeno, javne finansije su također dovedene u pitanje.

Po struci inženjerka geologije, Romdhane je bila odgovorna za provedbu projekata Svjetske banke u ministarstvu obrazovanja, no njezino je političko iskustvo skromno. U video poruci, Said je rekao da njezinim imenovanjem želi odati počast ženama u Tunisu te je zamolio da predloži kabinet što prije "jer smo izgubili previše vremena".

Saied je izabran 2019., a 25. jula ove godine 'zamrznuo' je parlament, smijenio premijera i preuzeo izvršnu vlast, što su njegovi protivnici označili iznenadnim državnim udarom, ali je on rekao da su ti potezi bili neophodni da se zemlja spasi od kolapsa.

Prošle sedmice je odbacio većinu ustavnih odredaba, rekavši da može vladati dekretom i sam kontrolirati vladu tokom vanrednog stanja za koje se ne zna koliko će trajati.

Pod sve je većim domaćim i stranim pritiskom da formira novu vladu.

Iako je Saied imenovao premijerku, agencije podsjećaju da je prošle sedmice rekao da će vlada odgovarati njemu te da može birati i smjenjivati ministre, zbog čega će uloga premijera biti manje važna nego tokom prijašnjih administracija.

Saiedova intervencija dovela je Tunis u ustavnu krizu, izazivajući zabrinutost za budućnost demokratskog sistema, dok je on to ocijenio u skladu s ustavom i potrebnim zbog "političke paralize, visoke stope covida-19 i demonstracija", obećavši i da to neće utjecati na prava.