Tunis kao koljevka Arapskog proljeća i posljednja nada arapske demokratije tone još dublje pod diktaturom predsjendika Saida koji čak i palestinsko pitanje koristi za obračun sa opozicijom.

Tuniske vlasti su zabranile poznatom advokatu Chawkiju Tabibu da napusti zemlju na putu da zastupa palestinske advokatske komore u južnoafričkom postupku za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

"Ovo je jedini dan kada sam poželio da budem van Tunisa", napisao je tuniski advokat i bivši šef tuniske antikorupcijske vlasti (INLUCC) nakon izricanja zabrane.

Palestinska advokatska komora imenovala je poznatog tuniskog advokata za pravnog zastupnika u međunarodnom timu advokata koji zastupaju Palestinu i podržavaju tužbu Južne Afrike protiv izraelskog genocida u Gazi u Hagu.

"Po ovlaštenju Palestinske advokatske komore, podnio sam danas, 6. decembra 2023. godine, tužbu tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu protiv ratnih zločinaca, ubica palestinske djece i lidera cionističkog entiteta", saopćeno je. Tabib u decembru 2023., tokom svog posljednjeg putovanja u inostranstvo prije povratka u Tunis.


Tabib je trebao prisustvovati pripremnim sastancima u Kuvajtu od 9. do 10. januara prije nego što se uputio u Hag.

Lokalni mediji Al-Hourria navode da je advokatu u januaru izrečena zabrana putovanja nakon žalbe koju je protiv njega podnijela Free Bloggers Network, lokalna organizacija koja 'razotkriva prijevaru i korupciju', prema objavama na njihovoj Facebook stranici.

Preko društvenih mreža, nekoliko komentatora protumačilo je zabranu putovanja protiv Tabiba kao još jedan pokušaj države da uguši opozicione i građanske pokrete. Grupa Amnesty Rights optužila je predsjednika Saieda da je uveo zabranu putovanja protiv najmanje 50 aktivista i političara nakon što je preuzeo vlast.

2020. godine Elias Fakhfakh, tadašnji premijer Tunisa, smijenio je Tabiba, šefa tuniskog INLUCC-a, s dužnosti. Vlada nije razjasnila razlog smjene Tabiba, koji je na ovu funkciju postavljen u januaru 2016. godine.

Tabibova smjena uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je INLUCC objavio upućivanje dokumenata vezanih za prijavu imovine i sumnje u sukob interesa protiv premijera Fakhfakha. U to vrijeme, nekoliko nevladinih organizacija i advokata osudilo je otpuštanje Tabiba kao 'antiustavno'.

Od svoje smjene, Tabib je bio meta nekoliko pritužbi, uključujući i onu bivšeg premijera Fakhfakha, koji ga je optužio da narušava svoju reputaciju u 'političke svrhe'. Tabib je negirao sve optužbe.

Napuštajući INLUCC, Tabib se fokusirao na svoju pravnu karijeru.

"Nemam nikakvih ličnih problema sa predsjednikom Kaisom Saiedom. Međutim, bio sam iznenađen što sam ga zatekao da podržava neke nepravedne odluke donesene protiv mene. Bio sam iznenađen jer nije tražio pravdu za mene", rekao je Tabib u intervjuu za Arabi21 2022.

Predsjednik Saied i njegova vlada odbili su podržati bilo kakve pravne radnje protiv Izraela, tvrdeći da bi takav potez bio implicitno priznanje 'cionističkog entiteta' (Izrael).

Međutim, grupa tuniskih advokata trebala bi iznijeti verbalne tvrdnje o Izraelu u Hagu u februaru, ali neće formalno učestvovati u slučaju, navodi se u saopštenju za javnost tuniskog ministarstva vanjskih poslova od 10. januara.

"Zemlja je umjesto toga odlučila pridružiti se ovim saslušanjima jer ona prevazilaze zakonsku kvalifikaciju masakra u Gazi, baveći se fundamentalnim pitanjima za palestinski narod", dodaje se u saopštenju ministarstva koje mnogi aktivisti smatraju zbunjujućim i kontroverznim.