Dvije ankete o američkoj predsjedničkoj utrci 2024. godine, objavljene u nedjelju 24. septembra 2023. godine, pokazale su da je bivši predsjednik Donald J. Trump uvjerljivi pobjednik na republikanskim predizborima te da će se na općim izborima odlučivati između njega i aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

Sve ankete pokazuju da Biden ima nizak rejting. Anketa NBC Newsa otkrila je da predsjednikov rejting neodobravanja iznosi 56 posto, što je za njega rekord svih vremena u anketama NBC-a. Drugo istraživanje, također objavljeno u nedjelju, od strane The Washington Posta i ABC Newsa, potvrdilo je da tačno 56 posto anketiranih glasača ne odobrava predsjednikov učinak. Rekordan broj Amerikanaca kaže da im je postalo gore pod njegovim predsjedništvom, a tri četvrtine kaže da je prestar za još jedan mandat.

U predsjedničkoj utrci republikanaca, prema anketi NBC-a, Trump vodi ispred svog najbližeg rivala, guvernera Rona DeSantisa s Floride, s razlikom od 43 boda – 59 posto prema 16 posto.

Čini se da na predizbornu utrku nisu utjecale krivične optužnice koje su gomilala protiv Donalda Trumpa. Zapravo, njegovo vodstvo povećalo se sa 29 poena, koliko je imao u posljednjem anketiranju provedenom od istih anketara u junu. Ali više od polovine anketiranih glasača izrazilo je zabrinutost zbog njegovih optužnica.

Zajednička anketa Washington Posta i ABC Newsa pokazala je da Trump vodi ispred Bidena za 9 procentnih poena, što je razlika koju nijedan predsjednik nije osvojio od Ronalda Reagana 1984. godine.

Uočeno je nekoliko dodatnih nevjerovatnih rezultata među podgrupama ispitanika. Naprimjer, anketa je pokazala da Trump ima 20 procentnih bodova prednosti među biračima mlađim od 35 godina, što je grupa u kojoj je Bidena na izborima prije četiri godine uvjerljivo pobijedio.

Među onima koji su prijavili da su glasali za Trumpa 2020. godine, 96 posto ga i sada podržava. Biden je, međutim, zadržao znatno manje svojih pristalica u odnosu na 2020. godinu – 88 posto. Od ostalih, 7 posto sada podržava Trumpa (u odnosu na 3 posto u februaru).

Među ljudima koji kažu da nisu glasali 2020. godine, Trump trenutno ima prednost od 57 naprema 32 posto, dok je u maju taj odnos bio 52 naprema 31 posto.

Među 62 posto demokrata i nezavisnih demokrata koji se protive Bidenovoj nominaciji, 16 posto kaže da bi glasalo za Trumpa umjesto Bidena.

Biden ima samo 50 posto podrške pripadnika rasnih i etničkih manjinskih grupa (isto kao u maju), dok je Trump u ovogodišnjim anketama ABC/Post porastao sa 32 na 43 posto podrške u ovoj grupi. Među Hispanoamerikancima, to je iznenađujućih 50 naprema 44 posto za Trumpa.