Nakon što je uvjerljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima na tzv. „Super utorak“, bivši američki predsjednik Donald Trump održao je svoj pobjednički govor, u kojem je najviše vremena posvetio izborima koji Ameriku čekaju u novembru. Samo kratko spomenuvši pobjedu nad protukandidatkinjom Nikki Haley, dugo je najavljivao zlokobnu budućnost i mračnu sudbinu zemlje ako Biden ponovo bude izabran.

„Gledali smo kako naša zemlja dobija 'žestoke batine' u posljednje tri godine“, rekao je Trump obraćajući se svojim pristalicama u utorak navečer u Mar-a-Lagu, svom privatnom klubu i rezidenciji u Palm Beachu, na Floridi. „I niko nije mislio da će ovako nešto biti moguće.”

Nije ni spomenuo svoju protukandidatkinju, koja je bila njegova ambasadorica u Ujedinjenim nacijama,  a koja je u utorak uspjela pobijediti samo u Vermontu, dok je u drugim državama poražena. Ali je zato izgovorio niz optužbi na račun demokratskog protukandidata, naglašavajući kako nacija srlja u haos pod vodstvom Josepha Bidena. Spomenuo je nesigurnost granica, neadekvatan odgovor kineskoj politici i povlačenje SAD-a iz Avganistana, rekavši kako su ovoj zemlji Amerikanci pri povlačenju „ostavili vrlo lijepu i dragocjenu vojnu opremu“.

“Mlažnjaci i tenkovi i sve čega se možete sjetiti. Naočare. Noćne naočare”, rekao je. “Talibani nisu mogli ratovati noću, a sada mogu jer imaju noćne naočare“, koje smo im mi ostavili.

U govoru je kazao i kako nema povjerenje u sam proces glasanja. “Mi smo država trećeg svijeta na našim granicama, a takvi smo i u odnosu na integritet izbornog procesa“, rekao je Trump.

Njegov govor bio je jasan signal da se već fokusirao na generalne izbore i sve vjerovatniji duel protiv  Bidena. Trump je ustvrdio, kao što to često čini, da bi spoljnopolitičke krize u Ukrajini i Gazi bile izbjegnute da je on pobijedio 2020. godine.

I opet je spominjao imigrante koji „vrše invaziju“ na južnu granicu SAD-a više nego ikada, ocjenjujući ih kao nasilnike, kriminalce i ubice, iako su njegovi saradnici koji su u prošlom mandatu radili sa imigrantima rekli da većinu onih koji prelaze granicu čine ugrožene porodice koje bježe od siromaštva i nasilja.

Na kraju se kratko osvrnuo na veliku pobjedu, nazvavši utorak "nevjerovatnim danom" i zahvalivši se svojoj porodici i osoblju u kampanji. Uz njega su bili sinovi Eric i Donald mlađi, snaha Lara Trump; Roger Stone, dugogodišnji saradnik; kongresmenka Marjorie Taylor Greene, republikanka iz Georgije, te kongresmen sa Floride Byron Donalds. Trumpova supruga, Melanija, nije prisustvovala.

Podsjećamo, za predsjedničku nominaciju unutar Republikanske stranke Trumpu je potrebno 1.215 delegata, a do sada ih je u predizborima osvojio 995. Ostatak će dobiti za jednu ili najviše dvije sedmice, kada će biti završeni izbori u Georgiji, Mississipiju, Hawajima, Arizoni, Floridi, Kansasu, Ohiu, Illinoisu. S druge strane, njegova protukandidatkinja Nikki Haley do sada je osvojila samo 89 delegata, što je značilo da nema nikakvu šansu da pobijedi. Haley je zbog toga i odustala od dalje utrke. čime je Trump definitivno postao republikanski predsjednički kandidat i suparnik Josephu Bidenu u novembru ove godine.

Iako je odustala od dalje borbe, Haley još uvijek nije javno podržala Trumpa, rekavši da se on mora potruditi kako bi dobio povjerenje njenih glasača. Ovo znači da, iako je Trump uvjerljivo pobijedio, postoji pukotina među republikancima i jedan nezanemariv broj njih koji nisu sigurni da će glasati za svog kandidata, što bi Trumpu uveliko moglo umanjiti šanse da ponovo zasjedne u Bijelu kuću.