Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump je ilegalne imigrante u Sjedinjenim Državama nazvao "životinjama", a "ne ljudima" u govoru u Michiganu u utorak, pribjegavajući ponižavajućoj retorici koju je uvijek iznova koristio tokom predizborne kampanje.

Republikanski predsjednički kandidat, koji se pojavio sa nekoliko službenika za provođenje zakona, detaljno je opisao nekoliko krivičnih slučajeva u kojima su osumnjičeni u zemlji ilegalno i upozorio da će nasilje i haos progutati Ameriku ako ne pobijedi na izborima 5. novembra.

Govoreći o Lakenu Rileyju - 22-godišnjoj studentici medicine iz Gruzije koju je navodnoubio venecuelanski imigrant u toj zemlji - Trump je rekao da su neki imigranti podljudi.

„Demokrate kažu: 'Molim vas, nemojte ih zvati životinjama. Oni su ljudi.' Rekao sam: 'Ne, oni nisu ljudi, oni nisu ljudi, oni su životinje', rekao je Trump, bivši američki predsjednik.

U Grand Rapidsu, Michigan, Trump je opisao susret s porodicom Ruby Garcia, lokalne 25-godišnjakinje koju je prošlog mjeseca ubio osumnjičeni koji ilegalno boravi SAD-u. Garcijina sestra negirala je da je bivši predsjednik razgovarao s porodicom, prenose lokalni mediji.

Trump često tvrdi da su imigranti koji ilegalno prelaze granicu s Meksikom pobjegli iz zatvora i azila u svojim matičnim zemljama i da podstiču nasilni zločin u Sjedinjenim Državama.

Iako su dostupni podaci o imigracionom statusu kriminalaca rijetki, istraživači kažu da ljudi koji ilegalno žive u SAD-u ne čine nasilne zločine u većoj stopi od domaćih građana.

Demokratski predsjednik Joe Biden, Trumpov rival na predsjedničkim izborima u novembru, optužuje Trumpa da je ohrabrio republikance u Kongresu da ove godine ne donose zakon koji bi pojačao sigurnost na južnoj granici i uveo mjere usmjerene na smanjenje ilegalne imigracije.

Tramp je svom govoru u Michigenu nazvao "Bidenovo granično krvoproliće" i rekao da je sreo članove porodice Garcije, koju je prošlog meseca u njenom automobilu navodno ubio Brandon Ortiz-Vite (25).

"Rekli su da je imala upravo ovaj najzarazniji smeh, a kada bi ušla u sobu, osvijetlila je tu sobu, a to sam čuo od toliko ljudi. Razgovarao sam s nekima od njene porodice", rekao je Trump.

Mavi Garcia, sestra Ruby Garcije, osporila je da je Trump razgovarao sa nekim iz porodice, prema lokalnim televizijskim stanicama.

"Nije razgovarao ni sa kim od nas, tako da je bilo šokantno vidjeti da je rekao da je razgovarao s nama", rekla je Mavi Garcia, prenosi NBC.

Ova dva ubistva omogućila su Trampovoj kampanji da istovremeno igra na strahove nekih birača od nasilnog kriminala i imigracije.

Oko 38% republikanaca navelo je imigraciju kao glavno pitanje u zemlji u anketi Reuters/Ipsos objavljenoj krajem februara, kao i otprilike svaki peti nezavisni. Trump često bez dokaza tvrdi da su migranti izazvali porast nasilnog kriminala u gradovima SAD-a. U utorak je ponovio neosnovanu tvrdnju da latinoameričke nacije namjerno šalju svoje kriminalce u Sjedinjene Države.