Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt jučer najavio mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče integriteta izbornog procesa, izmjena Izbornog zakona sjetili su se i u vladajućoj koaliciji. Istini za volju, Dragan Čović (HDZBiH) u svakoj prilici spominje izmjene Izbornog zakona BiH, ali one koje se odnose na način biranja člana Predsjedništva BiH.

Istovremeno, sarajevska Trojka, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto s ushićenjem su dočekali najavu izmjena Izbornog zakona upravo u djelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa, ali na način da se oni ne moraju zamjeriti Miloradu Dodiku (SNSD) nego da visoki predstavnik Schmidt sam nametne izmjene Izbornog zakona. Uostalom, oni su i naučili da sve za njih radi visoki predstavnik i američka ambasada, jer oni su ih doveli na vlast, nije ih narod izabrao.

Ranijih godina dok je Trojka još bila u opoziciji stalno su trubili o izmjenama Izbornog zakona kojima bi se process digitalizirao, smanjila mogućnost izbornih nepravilnosti itd. Međutim, kada su došli u vlast, više i ne spominju Izborni zakon, tačnije na sve načine trude se izbjeći tu temu.

Kako i neće, Dragan Čović je jasno poručio danas da je protiv nametanja bilo kakvih rješnja, jer zašto bi neko “donosio odluke umjesto nas kada imamo vlast koja funkcioniše”. On je mišljenja da je najveće ugrožavanje izbornog procesa to što se “neko lažno predstavlja kao član Predsjedništva BiH”. Ipak, najavio je sastanak sa predstavnicima Trojke o najavljenim izmjenama Izbornog zakona.

Po običaju najglasniji i najoštriji o ovoj temi bio je Milorad Dodik koji je poručio Schmidtu da će Rs, ako on nametne izmjene Izbornog zakona, uspostaviti svoju izbornu komisiju i provesti lokalne izbore.

Tako se Trojka našla između dvije vatre, s jedne strane je Schmidt koji želi nametnuti izmjene Izbornog zakona, a s druge strane Milorad Dodik koji je apsolutno protiv toga, te Čović koji nije za.