Lideri Trojke – Elmedin Konaković (NIP), Nermin Nikšić (SDP) i Edin Forto (NS), HDZ-a (Dragan Čović) i SNSD-a (Milorad Dodik) dogovorili su da za opće izbore podignu cenzus na 5 posto.  Kako je objavila Istraga.ba, to je jedan od rezultata sastanka u Laktašima.

U praksi to znači da Bošnjaci gube mandat u Parlamentu BiH iz Republike srpske i da će biti na rubu cenzusa za Narodnu skupštinu Republike srpske. Istovremeno, ugrožena je i opozicija HDZ-u BiH u kantonima sa hrvatskom većinom.

Ujedno, odgovor je to na pitanje je li Milorad Dodik popustio ili je "Trojka" (SDP, NiP i NS) ustuknula pred njegovim ucjenama.

Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiHkomentirajući sastanak kazao je da su koalicioni partneri dobili na vremenu obećavši da će u februaru sve finalizirati i krenuti u izmjene Izbornog zakona BiH na način uvođenja tehničkih izmjena, ali i kroz način izbora članova Centralne izborne komisije.

- Ne očekujem ništa dobro od njih. Usvojene izmjene Izbornog zakona koje je sačinio Klub zastupnika SDA bit će zaustavljene u Domu naroda. Dodik će u međuvremenu praviti i dizati tenzije i stvarati ambijent da dobije ono što je naumio. Stalno govori o novom zakonu o Ustavnom sudu, kako bi ova pravosudna institucija ostala bez stranih sudija. Zaboravlja se je ova institucija ustavna kategorija, znači mora se mijenjati Ustav BiH, a to je već posebno neizvjestan proces.

Dženan Đonlagić, delegat DF u Domu naroda BiH, također je sumnjičav kada je posljednji "dogovor" vladajuće koalicije u pitanju.

- Da li će "Trojka" isporučiti i CIKBiH pod kontrolni paket SNSD-a i HDZ-a? Da li floskula "za kraj februara smo dogovorili tehničke izmjene izbornog zakona", znači da usvajanja zakona nema do marta? To u praksi može da znači da CIK u neće stići realizovati primjenu tehnologije u izborni proces. Poslije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na red dolazi CIKBiH - napisao je Đonlagić na X-u.