Ove sedmice Evropska unija je imenovala 43 evropska ambasadora širom svijeta. Među njima, kako su za RSE potvrdili diplomatski izvori, nalaze se i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Šef delegacije u BiH bit će Luigi Soreca, dosadašnji ambasador EU u Albaniji, koji će na ovoj poziciji zamijeniti Johanna Sattlera.

Sattler je u Bosni i Hercegovini poznat po tome što je na vlast, zajedno sa Christianom Schmidtom i američkom Ambasadom na vlast doveo svoje pulene iz “trojke”. Sattler, austrijski dipomata, poznat je i kao agilni promotor “trojke”, koja će njegovim odlaskom biti znatno oslabljena.

Također, i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napustit će tu funkciju krajem augusta. Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švicarskoj, a dužnost će preuzeti 1. septembra ove godine.

Za sada nema potvrde ko će naslijediti Lajčaka. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava unutar EU je već počela, ali odluka će biti donijeta nakon evropskih izbora zakazanih za juni ove godine.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav. On trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Sjevernoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.