Trojica Palestinca upucana su u blizini univerzitetskog kampusa u Vermontu u Sjedinjenim Državama, javljaju mediji.

U izvještajima se navodi da se incident dogodio u subotu uvečer u blizini kampusa Univerziteta Vermont u gradu Burlington.

Njih trojica, koji studiraju na tri različita univerziteta u SAD-u, identificirani su kao Hisham Awartani, Kinnan Abdel Hamid i Tahseen Ahmed.

Prema Američko-arapskom komitetu za borbu protiv diskriminacije (ADC), dvije žrtve su na intenzivnoj njezi, dok je jedna trebala biti puštena u nedjelju.

“Iako nam je laknulo što znamo da su živi, ​​ostajemo nesigurni u njihovo stanje. Upućujemo naše misli i molitve njima i njihovim porodicama za potpuni oporavak, posebno imajući u vidu težinu povreda, jer je Hisham upucan u leđa, Tahseen u grudi, a Kinnan s lakšim povredama”, objavili su iz ADC-a

Motiv napada je nepoznat. Kada ih je Al Jazeera kontaktirala, policija Burlingtona nije odmah odgovorila na zahtjev za dodatnim informacijama.

Studenti su šetali ulicom tokom posjete rodbini u Burlingtonu za praznik Dana zahvalnosti kada im je prišao nepoznati bijelac s pištoljem.

Prema dostavljenim informacijama, najmanje dvije žrtve nosile su kefiju. “Čovjek je vikao i maltretirao žrtve, a zatim je počeo da puca u njih”, navodi se u saopćenju ADC-a.

“S obzirom na prikupljene i dostavljene informacije, jasno je da je mržnja bila motivirajući faktor u ovoj pucnjavi”, rekao je direktor ADC-a Abed Ayoub.

“Pozivamo organe za provođenje zakona da to istraže. Nalet antiarapskih i antipalestinskih osjećaja koji doživljavamo je bez presedana, a ovo je još jedan primjer da ta mržnja postaje nasilna.”

Porodice trojice studenata pozvale su na provođenje detaljnu istragu o incidentu, nazivajući napad zločinom iz mržnje.

“Nećemo se osjećati ugodno dok napadač ne bude priveden pravdi”, navele su porodice u zajedničkom saopćenju.

“Moramo osigurati da naša djeca budu zaštićena i da se ovaj gnusni zločin ne ponovi. Nijedna porodica ne bi trebalo da trpi ovaj bol i agoniju.”

Dvojica od studenata su američki državljani, a treći ima legalan boravak u zemlji.

Incident se dogodio usred porasta antipalestinskih osjećaja u SAD-u, pri čemu su i republikanski i demokratski političari podržavali izraelski rat u Gazi uprkos rastućem broju poginulih Palestinaca i rastućim optužbama za ratne zločine i genocid.

Američki senator Bernie Sanders iz Vermonta opisao je pucnjavu kao “šokantnu i duboko uznemirujuću” u objavi na X-u. “Mržnji nije mjesto ni ovdje ni bilo gdje. Radujem se potpunoj istrazi”, napisao je.

Husam Zomlot, palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, oglasio je na X-u, navodeći imena studenata i identificirajući ih kao “tri mladića Palestinaca”.

“Zločini iz mržnje protiv Palestinaca moraju prestati. Palestincima je svuda potrebna zaštita”, napisao je Zomlot na X-u.

Vijeće za američko-islamske odnose objavilo je da nudi nagradu od 10.000 dolara za “informacije koje će dovesti do hapšenja i osude počinitelja ili počinitelja pucnjave”.