U Saudijskoj Arabiji raste novi grad. Neom, grad iz naučne fantastike, već grade i smatra se kako će druge takve gradove poput Dubaija učiniti smiješnima. To je barem ideja koju promovira prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman. Riječ je o gradu izgrađenom u ravnoj liniji duž 170 kilometara pustinje, s plažama koje svijetle u mraku, milionima stabala posađenih na negostoljubivim pješčanim sprudovima, lažnim mjesecom ili lebdećim vozovima.

No, sada je dodana još jedna ekstravagancija, koja već postaje realnost: Saudijska Arabija izborila se za domaćinstvo Zimskih azijskih igara 2029. za koje će izgraditi mega skijašku stazu. Da bi znali kakav je projekat u pitanju treba podsjetiti da je riječ o regiji u kojoj temperature blizu 40 stepeni Celzija nisu neuobičajene i gdje nema pristupa pitkoj vodi. Njegova konačna veličina bit će 26.500 kvadratnih kilometara, gotovo isto koliko je velika Belgija.

Skijaški kompleks od 60 kvadratnih kilometara bi trebao postati stvarnost 2026. kao dio grada Neoma. Ovaj skijaški kompleks, nazvan Trojena, imat će aerodrome, industrijski centar, 2200 kuća, turističke hotele s 3600 soba... Neom i Trojena grade se samo 50 kilometara od obale Crvenog mora. Skijalište, koje će ugostiti Zimske azijske igre 2029., nalazi se u planinskom području s nadmorskom visinom do 2600 metara.

Ovo područje, iako se nalazi unutar izrazito pustinjske zemlje, garantuje skijanje, jer oko planine Gebel al Lawz, na 2.580 metara, obično ima snijega tokom većeg dijela zime. No, da bi se održale Zimske azijske igre, trebat će dovesti velike količine umjetnog snijega, za što će, pak, trebati dovesti velike količine vode iz Crvenog mora i potom ih desalinizirati.

Kada radovi budu gotovi, Trojena bi od decembra do marta imala 30 kilometara staza za skijanje. Osim toga, u dolini će izgraditi umjetno jezero dugo gotovo jedan kilometar u kojem će se tokom ljeta moći prakticirati sve vrste vodenih aktivnosti. Uz njega će niknuti čitav rekreativno-turistički grad.