Ukazujući na značaj ženskog aktivizma, organizacija Žene SDA BiH obilježila je trideset godina od osnivanja, a skupu organiziranom povodom ovoga jubileja prisustvovale su članice organizacije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. 

Prisjećajući se početaka, Kenela Zuko, predsjednica organizacije „Žene SDA“, u razgovoru za Stav podsjetila je da je prva ženska organizacija unutar SDA bila Asocijacija „Fatma“.

„Tada, u vihoru rata, 1993. godine, u presudnim trenucima za državu i narod, suočeni sa strašnim posljedicama brutalnih ratnih zločina, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i rukovodstvo SDA donose odluku o osnivanju Asocijacije 'Fatma'. U predstojećim godinama ova asocijacija, zahvaljujući predanom radu neumornih žena, predvođenih prvom i dugogodišnjom predsjednicom Fatimom Hukić, uz snažnu podršku predsjednika Izetbegovića, uspješno je vodila brigu o majkama, suprugama i djeci šehida. U fokusu je bilo obrazovanje i stipendiranje djece šehida, ali i stalna edukacija naših žena, te pružanje sociopsihološke podrške najranjivijim kategorijama u tako presudno važnim vremenima“, navela je Zuko.

Kroz sve svoje aktivnosti uvijek su, navodi, insistirali na obrazovanju i hvatanju koraka s modernim i razvijenim društvima, ali na način koji nikako ne zapostavlja tradicionalne vrijednosti i identitetske posebnosti.

„Nakon asocijacije 'Fatma', formirana je i asocijacije 'Žene SDA', čiji je fokus rada i djelovanja bio više na političkom planu. Ova asocijacija bila je dodatan motiv našim ženama da uzmu aktivno učešće u stranačkom i političkom životu te da zajedno sa svojim kolegama preuzmu odgovornost u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima, od lokalne zajednice do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine“, izjavila je Zuko, dodajući da je SDA imala ministricu u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kantonalnu premijerku te više od 25 posto zastupnica u skupštinama.

Na 7. Kongresu 2019. godine Asocijacija „Fatma“ i asocijacija „Žene SDA“ fuzionirane su u jedinstvenu organizaciju – „Žene SDA“.

Ne zapostavljajući ulogu žene u porodici, članice organizacije „Žene SDA“ danas obavljaju odgovorne dužnosti unutar SDA, u javnom, kulturnom i društvenom životu, privredi, kao i u vlastima na svim nivoima.

„One su uspješne poduzetnice, prosvjetne radnice, doktorice, menadžerice u javnom i privatnom sektoru, ali i aktivistkinje brojnih nevladinih organizacija u skladu sa svojim ličnim i profesionalnim preferencijama. Članice se ne vode pomodnim ideologijama i očekuju ili traže svoje mjesto i ulogu samo zato što su žene. One se zalažu za suštinsku ravnopravnost koja znači jednake prilike za sve bez obzira na spol i u SDA imaju priliku za afirmaciju i potvrđivanje svojih sposobnosti i kompetencija. Svih ovih trideset godina članice ne zapostavljaju ni svoju ulogu majke i supruge, svjesne da bi to bilo kontraproduktivno za nas kao osobe i za nas kao zajednicu“, istaknula je Zuko.

Emina Babić, potpredsjednica organizacije „Žene SDA“, ističe da je teško u nekoliko rečenica opisati dugogodišnje djelovanje, učinak, druženje, podršku i borbu za žene u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

„Borba je to za majku, kćerku, suprugu, sestru, snahu i društveno odgovornu i obrazovanu ženu. Ponosna sam na nas i na sve što smo srcem i dušom svih ovih godina gradile. I uspjele“, naglasila je Babić.

Žene SDA poručuju da kao žene imaju veću odgovornost i teži zadatak, ali se s time nose hrabro, istrajno i čvrsto se držeći svojih principa.

„Mi pripadamo stranci u kojoj su se vrijednosti uvijek znale cijeniti i prepoznati. U ovim politički teškim vremenima ostajemo vjerne idejama i principima na kojima počiva SDA, brinemo o svom narodu i općem dobru, nepokolebljivo se zalažemo za demokratsku, cjelovitu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, za prava bošnjačkog naroda koji više nikada ne bi trebao izgubiti status političkoga subjekta, ali i za prava i ravnopravnost svih naroda i građana naše zemlje. U trajućim i predstojećim političkim procesima pružamo maksimalnu podršku i povjerenje rukovodstvu SDA na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem. Već tri decenije, ali i u budućnosti marljivim radom nastavljamo sudjelovati u javnom artikuliranju i odbrani političkih stavova SDA kao ključnog političkog oslonca u borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine i Bošnjaka“, poručuju „Žene SDA“.