Na lokalitetima Uborak i Sutina, nedaleko od Mostara, desio se jedan od najvećih masovnog ratnih zločina u Hercegovini, gdje je 13. juna 1992. godine, 114 građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odvedeno iz svojih kuća u Mostaru i ubijeno na dva lokaliteta gradske deponije. Ove zločine počinile su snage JNA i četnički agresori.

Jedna od preživjelih osoba rekla je: "Teško je ostati bez familije, bez čitave familije kao što sam ja, jer su mi u ovom ratnom zločinu ubijeni dva brata i otac. Majka mi je 15 dana poslije njih preminula."

Dvije grobnice na Uborku i Sutini prve su otkrivene masovne grobnice u BiH. Postoje institucije koje su zadužene da procesuiraju ove ratne zločine, iz dana u dan se bave procesuiranjem svih ratnih zločina u BiH, međutim, o ovom pitanju ništa nisu uradili, nisu se makli s mjesta punih 19 godina. Niko do danas, poslije najvećeg ratnog zločina u Hercegovini, nije za njega odgovarao.

Članovi porodica stradalih traže hitno procesuiranje odgovornih, među njima i generala Momčila Perišića, koji je početkom rata bio glavnokomandujući JNA u ovom gradu. Optužnica protiv generala Momčila Perišića, bivšeg načelnika Glavnog štaba vojske Jugoslavije pred Haškim tribunalom, nije obuhvatila Mostar.

I bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić tražio je od pravosudnih institucija hitno procesuiranje nalogodavaca i izvršitelja ovog ratnog zločina. General Perišić je tada vodio Armiju u Mostaru, a pored ovih zločina, poznato je da je granatiran Mostar na stotine puta, s desetke i hiljade granata u jednom danu, poznato je i da su tu poginule desetine nedužnih ljudi.