Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried osuđen je u četvrtak na 25 godina zatvora za, kako su je tužioci nazvali, jednu od najvećih finansijskih prijevara u američkoj historiji.

A prije manje od dvije godine, ovaj mladić se družio sa šefovima država, uživao u pogledu iz svog penthausa od 30 miliona dolara na Bahamima i obećavao da će koristiti svoje bogatstvo za poboljšanje čovječanstva.

Američki okružni sudija Lewis Kaplan rekao je da je prilikom određivanja kazne imao u vidu drskost Bankman-Friedovih postupaka, nedostatak kajanja i mogućnost da će ponoviti krivična djela. "Postoji rizik da će ovaj čovjek biti u poziciji da uradi nešto veoma loše u budućnosti", rekao je Kaplan. “I to uopće nije trivijalan rizik.”

Sudija je rekao da Bankman-Fried duguje 11 milijardi dolara finansijske kazne, naloživši vladi da koristi imovinu oduzetu od Bankman-Frieda za obeštećenje žrtvama.

Bankman-Fried je stoički podnio izricanje kazne, a njegova je majka, praveći grimasu, gledala kroz prozor sudnice, dok je otac spustio glavu na ruke.

„Žao mi je zbog onoga što se dogodilo u svakoj fazi“, rekao je osnivač FTX-a, koji je nosio žutu zatvorsku odjeću, tokom svoje 20-minutne izjave. “Na kraju dana, iznevjerio sam sve do kojih mi je stalo.”

Federalni tužioci rekli su da je Bankman-Fried koristio novac drugih ljudi da finansira svoj raskošan životni stil, rizična ulaganja i ostvari svoju političku agendu. Na vrhuncu svog utjecaja, Bankman-Fried je bio istaknuti glas za uvođenje veće regulative u kriptovalute i obećao je da će koristiti svoje bogatstvo za dobrobit društva. Šokantan pad FTX-a učvrstio je stavove političara u Washingtonu prema kriptovalutama i doprinio dugotrajnom padu cijene bitkoina i drugih digitalnih valuta.

Tužioci su tražili od Kaplana da Bankman-Fried osudi na 40 do 50 godina zatvora.

Iako je Bankman-Fried rekao da je napravio greške, nije priznao da je počinio zločine, rekao je na sudu pomoćnik američkog tužioca Nicolas Roos. "Ono što nismo čuli je prihvatanje odgovornosti za laž, za krađu i prevaru", rekao je Roos.

Bankman-Friedovi advokati su, međutim, tražili da se izrekne kazna ne duža od šest godina zatvora, tvrdeći da njihov klijent još ima mnogo toga da ponudi društvu. Kao razloge za blagu kaznu ukazali su na njegova dobrotvorna djela, duboko kajanje i autizam.

Marc Mukasey, njegov advokat, rekao je sudiji da Bankman-Fried nije bio "nemilosrdni finansijski serijski ubica" koji je želio povrijediti ljude. "Sam Bankman-Fried ne donosi odluke sa zlobom u srcu", rekao je Mukasey. “On donosi odluke s matematikom u glavi.” Njegovi advokati planiraju da se žale.

Kaplan je zatražio da federalni zatvorski službenici dodijele Bankman-Frieda u ustanovu srednje ili slabog obezbjeđenja, idealno blizu njegovih roditelja u oblasti zaljeva San Franciska. Dajući preporuku, sudija je naveo mali rizik od nasilja kod Bankman-Frieda i napomenuo da ga njegov autizam i povezanost s bogatstvom čine metom drugih zatvorenika.

Bankman-Fried, sin profesora Pravnog fakulteta sa Stanforda, započeo je FTX 2019. godine sa kolegom sa čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Kompanija je brzo uzletjela, uz plimu rastuće popularnosti u kripto trgovanju.

Milioni kupaca pridružili su se njegovoj razmjeni, privučeni imidžom Bankman-Frieda kao čupavokosog genija i FTX reklame u kojima glume NFL zvijezda Tom Brady i komičar Larry David. Kako je razmjena porasla u vrijednosti, Bankman-Fried je prešao cijeli svijet privatnim avionima i organizirao večere sa poznatim ljudima kao što su bivši predsjednik Bill Clinton i bivši britanski premijer Tony Blair.

Taj se svijet srušio početkom novembra 2022. nakon što je kripto web-stranica CoinDesk objavila nešto što je navodno procurilo u bilans stanja Alamede, što je uzrokovalo gubitak sredstava FTX klijenata. Ubrzo nakon toga, berza je podnijela zahtjev za zaštitu od stečaja, a kancelarija američkog tužioca na Manhattanu optužila je Bankman-Frida mesec dana kasnije.

Tokom jesenjeg suđenja, koje je trajalo mjesec dana, porotnici su čuli svjedočenje trojice najviših službenika Bankman-Frieda, uključujući njegovu bivšu djevojku, koja je rekla da ih je osnivač FTX-a uputio da počine zločine zajedno s njim.

Bankman-Fried je preduzeo neobičan korak da svjedoči u svoju odbranu. Rekao je porotnicima da nikada nije počinio prevaru, ali da se mučio sa unakrsnim ispitivanjem, rekavši na desetine puta da se ne sjeća pojedinosti.

Sudija Kaplan je u četvrtak rekao da je Bankman-Fried počinio krivokletstvo tokom svog svjedočenja, uključujući i kada je rekao porotnicima da do jeseni 2022. nije znao da je Alameda potrošila depozite FTX klijenata.

U sedmicama prije izricanja presude, Bankman-Friedove pristalice pisale su pisma sudiji, govoreći da zbog njegove borbe s depresijom, autizmom i anhedonijom – nemogućnošću da osjeća sreću – treba izreći blažu kaznu.

Josh Naftalis, bivši federalni tužilac, rekao je da je Kaplan izrekao značajnu, ali pravednu kaznu. “Sud je očigledno želio poslati poruku kripto tržištu općenito, i naznačio je da razmatra mogućnost da će BankmanFried ponoviti krivično djelo”, rekao je.

Tužioci su rekli da je BankmanFriedova prevara proizvela gubitak od 10 milijardi dolara, što ga stavlja uz bok najozloglašenijim kriminalcima u zemlji. Usporedili su ga s Berniejem Madoffom, finansijerom s Manhattana koji je organizirao Ponzijev plan koji je doveo do gubitka od 13 milijardi dolara. Madoff je osuđen na 150 godina robije i umro je u zatvoru sa 82 godine 2021.

Trenutni izvršni direktor FTX-a John J. Ray III rekao je u podnesku sudiji da se od kupaca očekuje da će biti vraćena vrijednost njihovog potraživanja na dan kada je berza podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota. Međutim, mnoge kriptovalute su porasle u vrijednosti od tog vremena, što znači da će kupci propustiti finansijsku dobit.

Kaplan je u četvrtak rekao da pri odmjeravanju kazne nije vagao hoće li kupci dobiti svoj novac nazad. “Lopov koji odnese svoj plijen u Las Vegas i uspješno se kladi na ukradeni novac nema pravo na popust na kaznu”, rekao je sudija.

(WSJ)