Džamije u Londonu primile su anonimno pismo u kojem se izražava oduševljenje zbog žrtava u zemljotresima u Turkiye i Siriji i želja da još veće nesreće zadese muslimane u regionu koji trenutno oplakuje više od 40.000 mrtvih

Iz turske džamije Masjid Ramadan i najveće džamije Aziziye u britanskoj prijestolnici naveli su da su primili pismo puno mržnje u vrijeme kada se cijeli svijet mobilizirao u operacijama spašavanja i pomoći.

˝Želim jasno staviti do znanja da ne osjećam iskrenu tugu zbog smrti hiljada ljudi. Iskreno mi je žao samo što više muslimana nije umrlo˝, navodi se u pismu.

Izražavajući uznemirujuće veselje zbog patnje i smrti uzrokovane zemljotresima prošlog ponedjeljka, još uvijek nepoznati autor je poželio više smrtnih slučajeva u regionu.

Erkin Guney, predsjedavajući Mesdžida Ramadana, rekao je za Anadolu Agency da je sadržaj pisma "veoma mračan i vrlo uznemirujući".

˝Ne mogu to riječima opisati. Želudac mi se i dalje okreće od tog sadržaja˝, rekao je, dodajući da je pismo ispunjeno mrakom i mržnjom prema muslimanima.

˝Mogu samo da se molim da osoba koja je napisala ovo pismo ima milosti u svojoj duši i da bude ispunjena ljubavlju i da je neko nauči da bude malo humana, da ima malo više empatije i razumijevanja za ove tragične okolnosti koje doživljavamo u Turkiye i Siriji˝, dodao je Guney.

'Užasno'

Ebu Bekir Tezgel, viši imam u džamiji Aziziye, također je potvrdio da je primio pismo koje je sadržavalo vrlo "uznemirujuće izjave" o muslimanima.

˝Šokiran sam jer sam primio takvo pismo u vrijeme kada su ljudi širom svijeta ujedinjeni u podršci onima koji su pogođeni zemljotresima u Turkiye i Siriji˝, rekao je on.

˝Ovo je neprihvatljivo, odvratno i to je zločin iz mržnje˝.

Ove vjerske zajednice su i u prošlosti dobijale slične prijetnje, ali su razmjeri ovog zločina iz mržnje bili "na višem nivou", dodao je Tezgel.

Prema policijskim evidencijama, u Engleskoj i Walesu posljednjih godina, zločin iz mržnje je u rastućem trendu, s ukupno 155.841 incidentom u godini koja se završava martom 2022, što predstavlja porast od 26 posto u odnosu na godinu koja se završava martom 2021.

Ukupno 109.843 su zločini iz mržnje na rasnoj osnovi, dok je 8.730 bilo zasnovano na vjeri.