Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, čija je najava nabavke transportera za potrebe policije u ovom kantonu odjeknula proteklih dana širom Bosne i Hercegovine, interes javnosti za ovaj posao tumači kao posljedicu poklapanja objave s obilježavanjem neustavnog Dana Rs-a 9. januara, tokom kojeg je u Istočnom Sarajevu održan defile kojem je prisustvovalo 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Rs-a.

Javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine Halilagićevu je objavu dočekala s oduševljenjem, ističući da bi i drugi kantoni trebali slično postupiti. Očekivano, javnost u Rs-u nije aplaudirala izjavi najmlađeg premijera u Federaciji, koji veoma uspješno predvodi Vladu TK iako je na toj poziciji tek nešto kraće od godinu dana.

Podsjećamo, Halilagić je, najavljujući nabavku opreme za policiju, kazao da je trpljenje događaja poput defilea u istočnom Sarajevu usud i cijena koju plaća najbrojniji narod kako bi imao državu. Uz to, Halilagić je istaknuo da to ne znači da je najbrojniji narod istovremeno pasivan ili naivan. 

“Sve ovo što radimo u vezi s materijalno-tehničkim i kadrovskim opremanjem MUP-a TK nema direktnu vezu sa samim činom obilježavanja neustavnog 9. januara. Sigurnost je naša obaveza i moramo obezbijediti uslove da policija može adekvatno odgovoriti na sve prijetnje sigurnosti građana i njihove imovine i uopće institucija Kantona. Vjerovatno je objava izazvala takve reakcije jer je objavljena u datom trenutku, ali direktne veze s time uopće nema“, rekao je Halilagić za Stav.

Pojasnio je da je jedna od mjera iz njegovog ekspozea koji je pročitao u februaru prošle godine bila materijalno-tehničko i kadrovsko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Uprave policije TK, za šta je predviđeno 14,3 miliona KM. Za potrebe MUP-a i policije već je nabavljeno četrdeset i pet vozila, dok je u završnoj fazi realizacije dio koji se odnosi na četiri transportera.

“Ne znam specifikacije tih britanskih transportera, ali ukupno 4,4 miliona KM plus PDV je izdvojeno za njih, od čega je 2,2 miliona uplaćeno avansno. Rok isporuke je šest mjeseci, ali dobili smo obećanja da će nam do Dana policije TK, 22. maja vozila biti isporučena.”

I dok je nabavka novih uniformi, municije, automobila, presretača i transportera već izvjesna, tender za nabavku dugih cijevi konstantno se obara u žalbenim postupcima s namjerom da se postupak odugovlači. „Do sada je šest ili sedam procedura za nabavku dugih cijevi oboreno. Između ostalog, možemo govoriti i o zloupotrebi određenih zakonskih rješenja kada je u pitanju Zakon o javnim nabavkama, a kakav će ishod biti, vidjet ćemo. Nabavka je predviđena i u ovoj godini i vjerujemo da ćemo u ovoj godini istjerati mak na konac i da će se i ova nabavka realizirati“, poručio je Halilagić. MUP TK ima 1.600 pripadnika, od kojih je 1.350 uniformiranih policajaca.