Zemljotres magnitude 6,3 po Richteru na dubini od dva kilometra pogodio je danas pogranično područje Türkiye i Sirije, saopćio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC). 

Ova vijest dolazi nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken rekao Türkiye da će Washington pomoći "koliko god bude potrebno" nakon razornih, smrtonosnih zemljotresa koji su pogodili ovu regiju prije dvije sedmice, javlja Reuters.

Uprava za vanredne situacije Republike Türkiye (AFAD) nakon večerašnjih zemljotresa u Hatayu pozvala je građane da se drže dalje od pojasa plaže zbog rizika od povećanja nivoa mora za 50 centimetara.

Iz AFAD-a su na društvenim mrežama saopćili da su nadležne službe na terenu i da odgovaraju i adekvatno reagiraju na sve dojave.

I potpredsjednik Republike Türkiye Fuat Oktay pozvao je građane da se udalje od oštećenih zgrada i da poštuju upute nadležnih službi.

Uprava za vanredne situacije Republike Türkiye (AFAD) saopćila je da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru večeras pogodio južne regije te zemlje. U saopćenju se navodi da se potres dogodio u 20:04 sati po lokalnom vremenu sa epicentrom u okrugu Defne i na dubini tla od 16,7 kilometara.

Svega tri minute kasnije, dogodio se novi zemljotres jačine 5,8 stepeni. Epicentar tog potresa bio je u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay.

Uslijedilo je više naknadnih podrhtavanja tla u toj regiji, a potresi su se osjetili i u susjednim turskim provincijama te na sjeveru Sirije.

Potresi su se dogodili dvije sedmice nakon dva razorna zemljotresa s epicentrima u Kahramanmarasu.