Dok milioni njegovih podanika gladuju, sjevernokorejski ekscentrični diktator, Kim Jong Un, prošle je sedmice protutnjao preko njenih hermetički zatvorenih granica u svom luksuznom oklopnom vozu kako bi se sastao sa Vladimirom Putinom u Vladivostoku.

Unatoč energičnim mjerama režima protiv onoga što naziva "buržoaskom kulturom" i branjenju svog "antiimperijalističkog" stava, članovi njegove pratnje, poput ministra vanjskih poslova ili vođine sestre, nosili su vrlo skupe modne dodatke tokom posjete Rusiji.

Na iznenađenje mnogih, na fotografijama koje su u subotu objavili državni mediji, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son Hui mogao se vidjeti u tvornici Yuri Gagarin u Komsomolsk-on-Amuru, pokazujući ono što je agencija identificirala kao izuzetnu torbu talijanskog brenda Gucci. Iako ovaj model od nojeve kože više nije u prodaji, prodaje se kao polovan na internetu za oko 10.000 dolara.

Ovo baš i nije prvi put da se članovi porodice Kim pojavljuju u javnosti noseći luksuzne predmete. Tokom lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila Hwasong-17 u martu ove godine, Kimova kći, Ju Ae, viđena je u crnom kaputu vrijednom 1900 dolara, navodno iz ekskluzivne kuće Dior. Isto tako, tokom vojne parade povodom proslave 75. godišnjice Radničke stranke, sam Kim je viđen kako nosi sat švicarskog proizvođača IWC Schaffhausen, vrijedan 13.400 dolara.

S druge strane, a prema Južnokorejskoj nacionalnoj obavještajnoj službi, kći sjevernokorejskog vođe "uživa u raskošnom životu" dok se stanovništvo i dalje suočava s rastućom prehrambenom krizom. No, čini se da je Kim u posljednje vrijeme puno više fokusiran na pokazivanje svog arsenala moćnih i razornih nuklearnih projektila kojima brani svoju vlast.

Tako obavještajna agencija tvrdi da Ju-ae, star oko 10 godina, vodi raskošan način života, a slobodno vrijeme provodi plivajući, skijajući i jašući. U međuvremenu, nasljednica, koja nikada nije pohađala formalnu obrazovnu instituciju, dobiva personaliziranu obuku u svom domu u Pjongjangu.

U prošlosti je luksuz bio ograničen na obitelj Kim, ali nedavno se čini da je i sjevernokorejska elita također imala pristup velikim brendovima markama. Trgovine u državnom vlasništvu u Pjongjangu navodno ih prodaju uzimajući od kupaca američke dolare i vraćajući kusur u sjevernokorejskim vonima iako je, prema Rezoluciji 2270 Vijeća sigurnosti UN-a, uvoz stranih luksuznih marki u ovu zemlju izričito zabranjen. No, navodno je diktatorova porodica angažirala nezavisnu organizaciju koja kupuje sve vrste stvari nedostupnih većini.

Životni stil plemena Kim dodatno je u suprotnosti s hroničnim nedostatkom hrane u ovoj naciji. Iako su problemi s kojima se desetljećima suočavala u opskrbi stanovništva dobro poznati, neki stručnjaci tvrde da se zemlja suočava s najgorom krizom od gladi 1990-ih, poznatom kao "Marš žalosti", u kojoj je od gladi umrlo do 3,5 miliona građana.

Još u februaru južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje objavilo je da se njihov sjeverni susjed suočava s "ozbiljnom" nestašicom hrane, što je moglo rezultirati smrću od gladi. Osim toga, kao jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu, vjeruje se da su trgovina i ulaganja opali do ekstremnih razina, dovodeći zemlju na rub bankrota. Zapravo, prema izračunima Bečkog univerziteta za ekonomiju i poslovanje u 2020. godini, 60% stanovništva zemlje pati od apsolutnog siromaštva. Songbun, klasni sistem, strogo kontrolira status i životne prilike ljudi. Nema slobode izražavanja, vjera je zabranjena, bijeda je raširena, a pothranjenost je norma.