Jedno od najčešće fotografiranih stabala u Ujedinjenom Kraljevstvu, smješteno u blizini Hadrijanovog zida u sjeveroistočnoj Engleskoj i staro više od 300 godina, "namjerno je posječeno", izvijestio je upravnik nacionalnog parka u kojem je posađeno.

"Uprava Nacionalnog parka Northumberland može potvrditi da je, nažalost, poznato stablo Sycamore Gap palo tokom noći", stoji u saopćenju. "Imamo razloga vjerovati da je namjerno oboren", dodao je.

Nekoliko sati kasnije policija Northumbrije objavila je da je uhapsila 16-godišnjeg tinejdžera i da je on u njihovom pritvoru, što je potvrdio i 'The Guardian'.

Smješten u blizini zida iz rimskog doba podignutog da spriječi invaziju barbarskih hordi, sada već posječeni javor u spektakularnom krajoliku pojavio se u filmu Kevina Costnera, 'Robin Hood, princ lopova' 1991. godine.

Sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, od onoga što je 2016. godine izabrano za "stablo godine" ostalo je tek metar debla. Lokalna političarka Mary Foy osudila je "glup" i "srceparajući čin vandalizma", dodavši: "Vrlo tužan dan za kultni Sycamore Gap, koji će nanijeti bol tolikim ljudima diljem zemlje, pa čak i svijeta."