Novinari TV kanala Al-Mashhad otkrili su raspadajuće ostatke beba u bolnici Al-Nasr. Bebe su bez ikakve skrbi ostale nakon što su izraelske snage naredile pacijentima i osoblju da napuste bolnicu 10. novembra. 2023. godine.

Snimci koje je objavio ovaj kanal pokazuju da mrtve bebe još leže u svojim bolničkim krevetima.

Mora biti uspostavljena nezavisna međunarodna istražna komisija kako bi istražila smrt petoro novorođene palestinske djece, koja su ostala sama nakon što je izraelska vojska prisilno evakuirala medicinsko osoblje iz dječije bolnice Al-Nasr u Gazi, objavio je Euro-Med Human Rights Monitor, organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Prema dokumentaciji Euro-Med Monitora, petoro beba bilo je napušteno tri sedmice prije nego što su pronađene mrtve. Njihova tijela otkrivena su u raspadajućem stanju u odjeljenju bolnice Al-Nasr, što bi moglo predstavljati užasno pogubljenje i zločin protiv čovječnosti.

Direktor bolnice, dr. Mustafa Al-Kahlot, rekao je za Euro-Med Monitor da je pokušao spasiti živote petoro djece prije nego što je bilo prekasno tražeći pomoć od međunarodnih organizacija uključujući Crveni krst, ali nikada nije dobio odgovor. Al-Kahlot je rekao da je oficiru izraelske vojske objasnio da petero djece trebaju respiratore i kako se ne mogu premjestiti na drugo mjesto, a odgovor vojske je bio da su svjesni situacije i da će poduzeti odgovarajuće mjere.

U ranijem svjedočenju, dr. Mona Yousef rekla je Euro-Med Monitoru o prisilnoj evakuaciji preostalih pacijenata i osoblja bolnice, od kojih su neki bili u kritičnom stanju, prema području južne doline Gaze 10. novembra. Ona je navela da je bolnica više puta bila meta pucnjave i artiljerijskih napada, kao i da je bila opkoljena izraelskim vojnim vozilima.

Prema svjedočenju ljekara i drugih službenika bolnice, bili su primorani da ostave dvoje beba na intenzivnoj njezi, dvoje je bilo smješteno na dohrani jer su ostali bez majki, a peta beba imala je Edvardsov sindrom. S njima je bila i djevojčica čija je cijela porodica ubijena. Izraelski oficir je u telefonskom razgovoru s direktorom bolnice potvrdio da su sve bebe spašene i prebačena na sigurno.

Euro-Med Monitor naglasio je da se ništa nije moglo učiniti da im se spasu životi tokom evakuacije, jer su pacijenti i osoblje bili primorani da odu protiv svoje volje, a premještanje ugrožene novorođenčadi u drugu odgovarajuću medicinsku ustanovu moralo bi biti obavljeno od strane izraelske vojske – nešto što se nikada nije dogodilo. Umjesto toga, bebe su ostavljane na aparatima i ostavljane da umiru u tišini.

Euro-Med Human Rights Monitor zatražio je da izraelska vojska bude odgovorna za incident, kao i da Crveni krst bude odgovoran za nemar u odgovaranju na pozive da se spasu životi djece i pacijenata u Gazi.

Ova organizacija sa sjedištem u Ženevi naglasila je da se Izrael ne drži obaveza zaštite civila te istakla važnost okončanja opsade i prestanka gađanja medicinskih ustanova, podsjećajući da izraelska vojska  vrši masovna ubistava, uključujući i ubijanje novorođene djece.