Američke i britanske vojske bombardovale su više od deset lokacija koje koriste pobunjenici Hutiji u Jemenu, u masovnom napadu koristeći rakete Tomahawk lansirane s ratnih brodova i borbene avione, rekli su američki zvaničnici.

Vojni ciljevi su uključivali logistička čvorišta, sisteme protivvazdušne odbrane i lokacije za skladištenje oružja, rekli su rano u petak. Pobunjenički zvaničnici rekli su da su gađali američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru kao reakciju na napade.

Udari su označili prvi američki vojni odgovor protiv Hutij za ono što je bila uporna kampanja bespilotnih i raketnih napada na komercijalne brodove od početka izraelske agresije na Gazu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da napadi u Jemenu pokazuju da SAD i njihovi saveznici "neće tolerirati" napade Hutija na brodove.

Ovi udari su direktan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući upotrebu protivbrodskih balističkih projektila po prvi put u historiji, rekao je Biden u saopćenju.

"Današnji napadi bili su usmjereni na lokacije povezane s bespilotnom letjelicom Hutija, balističkim i krstarećim projektilima, te obalnim radarima i mogućnostima zračnog nadzora", rekao je šef Pentagona Lloyd Austin u saopćenju.

Vođa Hutija Ali al Qahoum rekao je da oni gađaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru kao reakciju na napade na Jemen.

“Jemenske oružane snage snažno odgovaraju na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru, izazivajući žestok rat u Crvenom moru i gađajući američke i britanske vojne lokacije i baze... a ono što dolazi je još veće.”

"Američko-cionističko-britanska agresija na Jemen pokreće nekoliko napada na glavni grad, Sanu, provinciju Hudaida, Saadu i Dhamar", rekao je drugi zvaničnik Hutija Abdul Qader al Mortada na X.

"Naša zemlja je bila podvrgnuta masovnom agresivnom napadu američkih i britanskih brodova, podmornica i ratnih aviona", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Hutija Husein al Ezzi, prenose pobunjenički mediji.

"Amerika i Britanija će se morati pripremiti da plate visoku cijenu i snose sve strašne posljedice ove očigledne agresije", rekao je on.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da, iako SAD očekuju da će udari degradirati sposobnosti Huta, "ne bismo bili iznenađeni da vidimo neku vrstu odgovora", iako oni još ništa nisu vidjeli.

Novinari Associated Pressa u Sani kaže da su e čule četiri eksplozije, ali nisu vidjeli tragove ratnih aviona.

Dvojica stanovnika Hudaide, Amin Ali Saleh i Hani Ahmed, rekli su da su čuli pet jakih eksplozija. Hudaida leži na Crvenom moru i najveći je lučki grad kojim vladaju Hutije.

Eksplozije su čuli i stanovnici Taiza, grada na jugozapadu u blizini Crvenog mora.

Al Masirah, satelitski informativni kanal koji vode Hutije, opisao je napade na zračnu bazu Al Dailami sjeverno od Sane, aerodrom u lučkom gradu Hudaida, kamp istočno od Saade, aerodrom u gradu Taiz i aerodrom u blizini Hajjah.

Izraelski rat protiv Gaze

Nekoliko sati prije napada, vođa grupe Abdel-Malek al Huti rekao je da će svaki napad na Hutije doći s takvim odgovorom koji će biti veći od nedavnog napada u kojem su njihove bespilotne letjelice i projektili gađali američki brod u Crvenom moru.

"Bilo koji američki napad neće ostati bez odgovora. Odgovor će biti veći od napada koji je izveden sa dvadeset dronova i brojnim projektilima", rekao je.

Pobunjenici Hutije pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske brutalne agresije na Gazu. Razne brodske linije obustavile su rad, umjesto toga krenule su na duže putovanje oko Afrike.

"Odlučniji smo da gađamo brodove povezane s Izraelom i nećemo odustati od toga."

U odvojenom saopćenju, britanski premijer Rishi Sunak rekao je da su Kraljevske zračne snage izvele ciljane napade na vojne objekte koje koriste Hutije. Ministarstvo odbrane saopćilo je da su u napadima učestvovala četiri borbena aviona sa sjedištem na Kipru.

Napominjući da su pobunjenici izveli niz opasnih napada na brodove, Sunak je dodao: "Ovo ne može podnijeti".

„Rekao je da je Velika Britanija poduzela „ograničene, neophodne i proporcionalne akcije u samoobrani, zajedno sa Sjedinjenim Državama uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina protiv ciljeva povezanih s ovim napadima, kako bi degradirala vojne kapacitete Hutija i zaštitila globalnu plovidbu."

Strateško područje

"Kraljevina Saudijska Arabija sa velikom zabrinutošću prati vojne operacije koje se odvijaju u regionu Crvenog mora i zračne napade na brojna mjesta u Republici Jemen", navodi se u saopćenju Rijada, pozivajući na "samouzdržanost i izbjegavanje eskalacije".

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Njemačke, Holandije, Novog Zelanda i Južne Koreje pridružile su se SAD-u i Velikoj Britaniji u izdavanju saopćenja u kojem se navodi da je cilj deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crveno more, saveznici neće oklevati da brani živote i zaštiti trgovinu na kritičnom plovnom putu.

Tranzit kroz Crveno more, od Sueckog kanala do moreuza Bab al Mandeb, ključni je pomorski koridor za globalnu trgovinu.

Oko 12 posto svjetske trgovine prolazi kroz plovni put koji razdvaja Afriku i Arapsko poluostrvo, uključujući naftu, prirodni plin, žitarice i sve od igračaka do elektronike.

Kao odgovor na napade, SAD su uspostavile novu pomorsku sigurnosnu misiju, nazvanu Operacija Prosperity Guardian, kako bi povećale sigurnost u Crvenom moru, tjesnacu Bab al Mandeb i Adenskom zaljevu, u kojoj učestvuju oko 22 zemlje.

Američki ratni brodovi, kao i oni iz drugih nacija, rutinski plove naprijed-nazad kroz uski moreuz kako bi pružili zaštitu brodovima i odvratili napade.

Koalicija je takođe pojačala nadzor iz zraka.