"Ukrajina je multietnička država, a muslimanska tradicija nije samo važna za zemlju, već je i njezin dio", kaže Tamila Tasheva, stalna predstavnica ukrajinskog predsjednika za crnomorski poluotok Krim koji je Rusija okupirala 2014. godine. Upravo je Krim domovina tatarskog naroda, kojemu pripada većina od oko 500.000 građana muslimana koji žive u Ukrajini.

Kijev, nevladine organizacije za ljudska prava i veliki dio međunarodne zajednice osudili su sistematski progon ove manjine od strane ruskih vlasti na Krimu. “Ukrajinski muslimani bore se za nezavisnost svoje države, za svoju slobodu; svaki četvrti ukrajinski borac je musliman”, objasnila je Tasheva, koja dolazi iz porodice krimskih Tatara koje je tadašnji SSSR deportirao u središnju Aziju.

Povodom ramazana, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski organizirao je ove godine iftar i taj je gest ustanovio kao "novu tradiciju" države koja će se ponavljati svake godine. Zelenski je Rusiji također predložio razmjenu svih muslimanskih ratnih zarobljenika, a završilo je jednostranim oslobađanjem nekoliko ruskih zarobljenika muslimana nakon što Moskva nije odgovorila na njegov prijedlog.

Prije nekoliko dana je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba otputovao u Bagdad kako bi se sastao sa svojim iračkim kolegom Fuadom Husseinom i premijerom te većinski muslimanske zemlje Mohamedom Shia al-Sudanijem, s kojima je razgovarao o intenziviranju odnosa između dviju zemalja. Kuleba je bio i u Kuvajtu, zahvalio je toj arapskoj državi što je finansirala kupovinu električnih generatora za Ukrajinu u vrijednosti od milion dolara i pozvao kuvajtske firme da ulažu u njegovu zemlju.

Osim priznanja etničke i vjerske raznolikosti u Ukrajini, predstavnica ukrajinskog predsjedništva za Krim, Tamila Tasheva, u nedavnim gestama Zelenskog prema muslimanikma vidi "znak" za islamske zemlje. "Želimo da ovaj dio svijeta shvati važnost oslobađanja Krima kako bi se zaštitila prava muslimanske zajednice ne samo u Ukrajini, već u cijelom svijetu", kaže Tasheva, koja naglašava da je "od 186 političkih zatvorenika“ koje je Rusija zatočila na Krimu, “njih 116 su Tatari”.

Kijevska diplomatija ranije ove godine postavila je kao prioritet dobivanje podrške za ukrajinsku stvar u zemljama u razvoju u Africi i Aziji, gdje Rusija koristi podršku SSSR-a antikolonijalističkim pokretima iz sovjetske ere kao politički kapital za promoviranje svog diskursa. Kremlj, kako kažu, odbacuje Ukrajinu kao marionetsku državu Zapada koja nije ništa drugo nego mostobran za zapadni imperijalizam pred vratima Rusije.

Kako bi se suprotstavila ovoj ideji, administracija Zelenskog inzistira na tome da je Rusija zapravo kolonijalna sila koja pokušava pokoriti nezavisnu i apriori slabiju zemlju, te naglašava da su muslimani poput Tatara jedna od glavnih žrtava imperijalizma i agresivnosti Moskve Muslimanski Tatari na Krimu, kaže Tamila Tasheva, "progonjeni su i mučeni, njihovi domovi pretresani i osuđivani od strane nezakonitih sudova" pod optužbama za ekstremizam koje Kijev odbacuje kao izmišljene.

Prije nego što je Krim osvojila ruska carica Katarina 1783. godine, Tatari su više od tri stoljeća na poluotoku imali svoju državu, poznatu kao kanat. Ruska dominacija donijela je uzastopne valove deportacija i kolonizacije s novim doseljenicima dovedenim iz Rusije koji su izbrisali većinsku tatarsku demografiju, ali nisu uspjeli u potpunosti uništiti njihov identitet koji sada povezuje svoj opstanak s povratkom Krima između ovira državnih granica Ukrajine.