Društvo | 18.03.2023.

Korišten samo jednom

Tajni grad “Kamena djevojka” na obalama Drine: gradili ga zatvorenici iz cijele Jugoslavije

Tajni grad smješten je u brdu u blizini pješačkog mosta koji spaja dvije obale Drine. Prostire se na približno 5.000 kvadratnih metara, u kojima je smješteno oko hiljadu i po metara hodnika i sedamdesetak prostorija, a trebalo je da prime između tri i pet hiljada ljudi.

R.I.

Tajni podzemni grad pod imenom “Kamena djevojka”, čiju gradnju je naredio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. godine, nalazi se u Malom Zvorniku, a za njegovo postojanje i tačnu lokaciju znao je samo uski krug ljudi.

Podzemni labirint kopali si i betonirali robijaši iz cijele Jugoslavije. Dovođeni su i odvođeni noću, s povezom preko očiju, kako ne bi mogli zapamtiti lokaciju, tako da nisu znali ni gdje se nalaze, ni šta grade.

Gradnja ovog podzemnog grada trajala je sve do ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. Posao je prekinut, a do tada je izgrađeno približno dvije trećine skloništa.

Zidano je u tajnosti i s namjerom da bude ratno komandno mjesto kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Duž hodnika nalaze se brojne prostorije – kraljev apartman, kabinet, sale, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela s oltarskim prostorom, kraljevska česma. Temperatura je ovdje uvijek ista – između 14 i 16 stepeni.

Tajni grad smješten je u brdu u blizini pješačkog mosta koji spaja dvije obale Drine. Prostire se na približno 5.000 kvadratnih metara, u kojima je smješteno oko hiljadu i po metara hodnika i sedamdesetak prostorija, a trebalo je da prime između tri i pet hiljada ljudi. Grad ima dvanaest ulaza i izlaza zatvorenih čeličnim vratima.

“Kamena djevojka” korištena je samo jednom. Tu je svoje posljednje dane u Srbiji proveo kralj Petar II Karađorđević prije nego što je preko Bosne i Hercegovine pobjegao iz Jugoslavije u aprilu 1941. godine. U okviru kompleksa nalazi se i prostoriji u kojoj je održana posljednja sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, 10. na 11. april 1941. godine.

Nedaleko od podzemnog grada Karađorđevića nalazi se planina Gučevo, koja ima optičku vidljivost s brdom koje je iznad ovog podzemnog grada, a Gučevo ima odličnu optičku vidljivost s Crnom rijekom u Bosni i Hercegovini, koja je bila izuzetno važan strateški vojni objekt.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije