Posljednja sjednica Skupštine kantona Sarajevo, na kojoj se raspravljalo o zdravstvu pretvorena je u reality show u kojem su isplivali široj javnosti do sada nepoznati detalji iz političkog života ovdašnjih “moćnika”.

Tako smo saznali da je Aljoša Čampara, ministar, zastupnik, zamjenik, službeni vozač, u slobodno vrijeme radio i kao dostavljač. Dostavljao je, naime, vruću zeljanicu na kućna vrata Sebije Izetbegović, direktorice sarajevskog KCUS-a, sada  kolegice iz kantonalnih zastupničkih klupa. Tako makar tvrdi Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zahiragić i Čampara raspravljali su o stanju zdravstva u Kantonu Sarajevo kada je zastupnica SDP-a za sve loše u posljednjih 20 godina, optužila SDA. Onako kako to u Srbiji radi Vučićeva SNS kada na svaku kritiku odgovara sa „A šta su radili oni pre nas?“

Zahiragić je kazao da posljednjih 20 godina SDA nema ministra zdravstva u Kantonu Sarajevo te da se toj stranci ne može fakturisati odgovornost. Na to je reagirao Aljoša Čampara koji je udrobio u svom izglaganju sve čega se mogao sjeti a što nema nikakve veze sa diskusijom, ne zaboravljajući naravno ni Sebiju Izetbegović.

Onda mu je opet replicirao Zahiragić: „Zadnjih 20 godina ministri zdravstva nisu bili iz SDA. Kolega Čampara, nisam ja tu temu započeo već gospođa Belma Kapo. Spomenuli ste premijere KS. Mogu i njih nabrojati. Ali, da skratim, evo. U posljednjih 20 godina SDA je imala premijere devet godina, a od tih devet sedam godina su bili Denis Zvizdić, vaš tetić i Elmedin Konaković, vaš šef. Tako da vi jeste imali upliva u vlasti preko premijera, ja nisam... Nisam ja doktorici profesorici Sebiji Izetbegović nosio zeljanicu vruću kući koju je majka napravila nego vi Čampara kada ste bili generator svih politika u SDA.“

Majka je, naravno, Rabija Čampara, penzionisana službenica MUP-a kantona Sarajevo lku je Avaz, dok je ratovao sa Čamparama posprdno nazivao generalicom jer je poenzionirana u činu policijskog generala. Rabija Čampara je majka Dubravka i Aljoše Čampare. Ona je tetka Denisa Zvizdića.

(Nije samo Čampoara često kucao na Sebijina vrata. I drugi visoki dužnosnici današnjeg NIP-a obavezno su nosili poklone sa službenih putovanja. Posuđe i slično.)

Posljednji se put za nju u javnosti čulo, prije nego što smo saznali da zna slagati zeljanicu, kada ju je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, prozivao na javnim okupljanjima. Memić je Aljošu Čamparu, tadašnjeg federalnog ministra unutarnjih poslova, njegovog brata Dubravka Čamparu, državnog tužioca i njihovu majku Rabiju Čamparu, optuživao da su suodgovorni za prikrivanje ubistva Dženana Memića. No, kako se zeljanica ohladila a Čampare se okrenuli delicijama sa stola NIP-a, takve su prozivke naglo utihnule.