Tviter nalozi sa hiljadama, a neki i sa stotinama hiljada pratilaca kruže lažni post tražeći od posjetilaca Svjetskog prvenstva da se pridržavaju određene moralne smjernice.

Potražite Katar na Twitteru, rezultati vođeni algoritmima će vam pokazati objavu pojačanu sa nekoliko verifikovanih naloga sa hiljadama sljedbenika koji pozivaju turiste da se pridržavaju skupa pravila kao što su uzdržavanje od pijenja "alkohola" ili upuštanje u "psovke, izlaske, neskromnost”.

Katarska vlada je brzo demantovala nametanje takvih pravila, opisujući objavu kao "lažne vijesti". Pa ipak, mnogi influenseri na platformi su nastavili da šire ovu fake-news, piše TRT WORLD.<

>

 

"Grafika 'Katar vas pozdravlja' koja kruži društvenim mrežama nije iz zvaničnog izvora i sadrži činjenično netačne informacije", navodi se u saopštenju. “Snažno pozivamo navijače i posjetitelje da se za savjete o putovanju oslanjaju isključivo na zvanične izvore organizatora turnira.”

Očekuje se da će Vrhovni komitet za isporuku i naslijeđe i globalno upravno tijelo fudbala, FIFA, izdati vodič za navijače, za koji se u izjavi za štampu kaže da će osporiti "mnoge informacije koje se šire".

U slučaju Katara, zemlje kojoj će turnir početi sljedećeg mjeseca, takve kampanje dezinformacija utiču na njegovu percepciju da je dostojan domaćin. Otkako je ovoj zemlji dodijeljeno domaćinstvo SP, bilježi se jedna kontroverza za drugom nagomilavanjem, uz neviđenu kontrolu nad njenim operacijama upravljanja Svjetskim prvenstvom.


Ovo nije prvi put da je Katar na meti internetske kampanje dezinformacija.

Prije pet godina na web stranici koja je ličila na kredibilnu švicarsku publikaciju pojavila se lažna vijest, u kojoj se tvrdilo da je šest arapskih zemalja pozvalo FIFA-u da oduzme malenu zaljevsku državu Svjetskog prvenstva.

Priča je dobila široku pokrivenost od nekih velikih novinskih kuća širom svijeta.

Katarske vlasti dalje kažu da su od samog početka bile jasni da su "svi dobrodošli da posjete Katar i uživaju na Svjetskom prvenstvu".

“Katar je oduvijek bio otvorena, tolerantna i gostoljubiva nacija. Međunarodni navijači i posjetioci tokom Svjetskog prvenstva moći će ovo iskusiti iz prve ruke.”