Svjetska atletska federacija prekinula je 128-godišnju olimpijsku tradiciju – i postavila se u potencijalnu koliziju s Međunarodnim olimpijskim komitetom – najavom da će postati prvi međunarodni sport koji će sportistima dati novac za osvajanje zlatne medalje na Igrama, piše The Guardian.

Počevši od Pariza ovog ljeta, atletičari koji osvoje zlato na svakom od 48 takmičenja dobiće po 50.000 dolara. Svjetska atletska federacija je također obećala da će dodijeliti novčane nagrade osvajačima olimpijskih srebrnih i bronzanih medalja na Igrama u Los Angelesu 2028.

Odluka je posebno upečatljiva s obzirom na to da MOK nikada nije dodijelio novac za učešće ili osvajanje medalje na Olimpijskim igrama – tvrdeći da je učešće na Igrama dovoljna nagrada.

U izjavi u kojoj je obrazložio svoju odluku, predsjednik Svjetske atletske federacije Seb Coe rekao je da je ispravno da njegova federacija svake četiri godine daje 2,4 miliona dolara novca koji dobije od MOK-a za nagrađivanje sportista.

„Uvođenje novčanih nagrada za osvajače olimpijskih zlatnih medalja ključan je trenutak za svjetsku atletiku i atletski sport u cjelini, naglašavajući našu posvećenost osnaživanju sportista i prepoznajući kritičnu ulogu koju oni igraju u uspjehu bilo kojih Olimpijskih igara,“ rekao je.

„Iako je nemoguće odrediti tržišnu vrijednost olimpijske medalje, ili na posvećenost i fokus koji su potrebni da čak i predstavljate svoju zemlju na Olimpijskim igrama, mislim da je važno da počnemo negdje i osiguramo da dio ostvarenih prihoda na Olimpijskim igrama vratimo direktno onima koji od Igara čine globalni spektakl kakav jesu”, rekao je Coe.

Coe je dodao da nije razgovarao sa predsjednikom MOK-a Thomasom Bachom o toj odluci. "Ali nadam se da će to pozdraviti", rekao je on, ističući da je MOK takođe uložio novac u sport. “Svijet se promijenio i zaista je važno da, gdje je to moguće, dajemo novac sportistima.”

Na pitanje da li bi osvajanje zlatne medalje trebalo da bude dovoljno i da li bi plaćanje sportistima moglo biti protiv olimpijskog duha, Coe je odgovorio: „Mislim da nije. Da sam mislio da se sportisti takmiče samo za finansijsku nagradu, mogao bih zauzeti drugačiji stav. Ali svijet se promijenio i ovo je samo priznanje za koje možemo dati finansijski doprinos u svih naših 48 disciplina. I kako rastemo kao sport, želim da povećamo taj iznos.”