Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan imao je vrlo aktivne diplomatske napore tokom samita čelnika G-20, čiji je domaćin bila Indija, fokusirajući se na nacionalne prioritete i regionalni razvoj, javlja Anadolu.

Prvi sastanak predsjednika Erdogana, tokom samita održanog u New Delhiju 9. i 10. septembra, bio je s japanskim premijerom Kishidom Fumiom.

Erdogan je razgovarao i s domaćinom samita indijskim premijerom Narendrom Modijem, na svečanom dočeku u Međunarodnom sajmu i kongresnom centru Bharat Mandapam.

Tokom dvije sjednice prvog dana samita, Erdogan se sastao s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Mohammedom Bin Zayedom Al Nahyanom, predsjednikom Brazila Luizom Inaciom Lula da Silvom, predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk Yeolom, kancelarom Njemačke Olafom Scholzom i predsjednikom Svjetske banke Ajayom Bangom.

Prvog dana samita predsjednik Erdogan sastao se i s čelnicima država članica MIKTA-e, neformalne interkontinentalne platforme za konzultacije i koordinaciju koju čine Turkiye, Meksiko, Indonezija, Južna Koreja i Australija.

Erdogan je na sastanku MIKTA-e, kojem su prisustvovali australski premijer Anthony Albanese, indonezijski predsjednik Joko Widodo, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i meksička ministrica ekonomije Raquel Buenrostro, ukazao na sve češće napada na muslimane i njihove vrijednosti.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se pod krinkom 'slobode izražavanja' dopušta da se gotovo svakodnevno napadaju najsvetije vrijednosti dvije milijarde ljudi. Smatramo da bi se svi koji poštuju čovječanstvo, bez obzira na njihovu vjeru, trebali tome usprotiviti. Kao Turkiye, nastavit ćemo izražavati svoju reakciju na ovo pitanje", poručio je Erdogan, te dodao:

"Dok nepravde u globalnom sistemu rastu, sposobnost međunarodnih organizacija da iznađu rješenja za te probleme, nažalost, sve je manja. Ova situacija dodatno povećava našu odgovornost u rješavanju sukoba mirnim putem, izgradnji pravednijeg svijeta i osiguravanju multilateralizma."

Erdogan je ponovio svoju poruku da je "svijet veći od petice", aludirajući pritom na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Obilazeći mauzolej Mahatme Gandhija s čelnicima zemalja G20 drugog dana samita, Erdogan je prisustvovao završnoj sjednici i svečanosti primopredaje predsjedničkog mandata.

Erdogan je na konferenciji za novinare tokom boravka u New Delhiju kazao kako je održao i kratki sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, tokom kojeg su razgovarali o pitanju nabavke F-16.

Drugog dana samita Erdogan se sastao s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohammedom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i egipatskim predsjednikom Abdulfettahom es-Sisijem, koji je učestvovao na samitu s posebnim pozivom, te sa Charlesa Michelom, predsjednikom Vijeća
Europske unije.

Tokom sastanka Erdogana i Selmana razgovaralo se o bilateralnim odnosima Turkiye i Saudijske Arabije, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Tokom susreta sa Sisijem, predsjednik Erdogan je istaknuo da su međusobnim imenovanjima ambasadora odnosi ušli u novu eru, te izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi što prije doći na nivo koji zaslužuju.

Ističući da je važna podrška koju egipatska administracija pruža turskim investitorima i kompanijama, Erdogan naglasio da pridaju važnost i revitalizaciji saradnje u područjima LNG-a, nuklearne energije, kulture i obrazovanja.

Turski predsjednik završio je kontakte na dvodnevnom samitu sastankom s indijskim premijerom Modijem.