Mandat Evropske vojne misije EUFOR u Bosni i Hercegovini jednoglasno je produžen, nakon što su ostale zemlje Vijeća sigurnosti UN prihvatile uvjete koje je nametnula Rusija, a koji se u suštini sastoje od ponižavanja OHR-a i samog visokog predstavnika. Prvi put otkad postoji OHR sadašnji visoki predstavnik, bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, nije imao priliku govoriti pred UN-om niti se spominje u konačno odobrenoj rezoluciji.

Rusija otvoreno pritišće UN, Evropsku uniju i OHR, jasno podržavajući secesionističku politiku Milorada Dodika. Zakon koji je donio Valentin Inzko samo je dobar izgovor Dodiku da zaprijeti donošenjem niza zakona u entitetu RS, što je u Bruxellesu protumačeno kao prijetnja samom postojanju zemlje, pa su poslali predsjednika Vojnog odbora EU, italijanskog generala Claudija Graziana, u Sarajevo kako bi istakao podršku teritorijalnom integritetu BiH.

Rusija otvoreno podržava rukovodstvo RS-a, a njen zahtjev da se predstavnik međunarodne zajednice isključi iz debate u UN-u jeste manevar da se on nadglasa, ali je prije svega osveta za Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina jer smatraju da je na taj način kriminalizirano kompletno rukovodstvo RS-a.

Zanimljivo je da se, unatoč nastojanjima evropskih zemalja, Sjedinjene Američke Države nisu protivile marginalizaciji visokog predstavnika kako ne bi dodatno pojačavale tenzije u svojim odnosima s Rusijom.

Schmidt je pripremio izvještaj u kojem je naglasio da podrška Rusije rukovodstvu RS dovodi u opasnost stabilnost i samo postojanje Bosne i Hercegovine, pritom izričito spominjući Milorada Dodika kao glavni izvor nestabilnosti.

Činjenica da je iz teksta rezolucije uklonjena bilo kakva referenca na Ured visokog predstavnika i samog visokog predstavnika ne znači da se mijenjaju pravni uvjeti njegovog mandata, ali je jasno da se predajom pred pritiskom Rusije šalje razorna politička poruka. I dodatno potkopava njegov autoritet, na čemu već odavno insistiraju čelnici RS-a.