Rat koji Izrael vodi protiv Palestinaca u Gazi, uzrok je sve dubljeg razdora među američkim demokratama. Kako se nastavljaju i rasplamsavaju ratne operacije, praćene masovnim ubijanjem palestinskih civila,  svako mora izabrati na kojoj je strani. Nekadašnji su saveznici sve više međusobno suprotstavljeni, a optužbe i teške riječi „lete“ s obje strane.

Sukob bi mogao imati krupne političke posljedice jer među ljevičarima ima i proizraelski i propalestinski nastrojenih aktivista. Neki studenti i profesori, kao i lokalni ogranci organizacije Black Lives Matter, te Demokratski socijalisti Amerike opravdavali su Hamasove akcije, a mnogi su govorili o patnjama kroz koje palestinski narod prolazi. S druge strane, proizraelski aktivisti smatraju da ne treba kritizirati Izrael i njegovo pravo da se bori protiv Hamasa. Potpuno im je neprihvatljivo da neko može imati drugačije stavove i ne biti na njihovoj strani.  

„Liberalnim Jevrejima uništenim scenama najsmrtonosnijeg napada na Jevreje od Holokausta, sedmice koje su uslijedile razbile su iluzije solidarnosti“, rekao je Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige protiv klevete.

S druge strane, mnogi ljevičari su rekli da ne podržavaju to što predsjednik Biden i drugi demokratski dužnosnici slijepo podržavaju desničarsku izraelsku vladu koja ubija nedužne civile.

"Ako ste Amerikanac Arap, musliman, ili Palestinac, osjećate se kao da niste važni, osjećate se nevidljivim", rekao je Waleed Shahid, progresivni strateg i bivši glasnogovornik Demokrata pravde, koji je podržao progresivne članove Kongresa u predizborima protiv centrističkih demokrata. “Ako se uopće zalažete da živote Palestinaca i Izraelaca treba tretirati jednako, imate osjećaj da Stranci uopće nije stalo do vas.”

Rezultat, upozorio je Shahid, mogao bi biti da ih predsjednik koji se već bori da rasplamsa entuzijazam mladih i manjinskih birača potpuno izgubi – nedavna anketa Gallupa pokazala je da je Bajden izgubio 7 procentnih poena podrške kod birača mlađih od 35 godina u posljednjih mjesec dana, primijetio je – ili da se partija raspala kao u eri Vijetnamskog rata. Drugi su povukli paralele sa ljevičarskim podjelom oko sovjetskog komunizma 1950-ih.

Do podjele je došlo kada je Biden izrazio snažnu podršku Izraelu i pozvao Kongres da odobri milijarde dolara nove vojne pomoći savezničkoj vladi Izraela.

Sukob se proširio na Bijelu kuću, gdje se Biden u četvrtak sastao s muslimanskim liderima koji su ga ukorili što nije pokazao više empatije prema Palestincima u svojim izjavama o sukobu. Visoki zvaničnik State Departmenta dao je ostavku 18. oktobra u znak protesta zbog pristupa administracije, a državni sekretar Antony Blinken je 19. oktobra poslao pismo diplomatskom osoblju u želji da uguši interno neslaganje.

U Kongresu je usvojena rezolucija kojom se osuđuje Hamas, sa 412 glasova za, dok je devet članova Demokratske stranke bilo protiv, a a šestero je ostalo suzdržano. Zastupnica Pramila Jayapal iz Washingtona, koja je na čelu Kongresnog progresivnog kluba, objasnila je svoje „sadašnje“ glasanje u izjavi u kojoj se kaže: „Iako još uvijek osuđujem Hamasove napade i bol i patnju jevrejskog naroda posvuda, osuđujem i to što Izrael krši međunarodno humanitarno pravo. Bol i patnja palestinskog naroda ne priznaju se u ovoj rezoluciji.”

U četvrtak, poslanik Josh Gottheimer, centrista iz New Jerseya, napisao je na X, nekadašnjem Twitteru, da je 15 demokrata koji nisu glasali za rezoluciju “odvratni i ne govore u ime naše stranke”. Kao odgovor, jedan od 15, zastupnik Andre Carson iz Indijane, nazvao je Gottheimera “kukavicom” i “pankerom” i pozvao ga da fizički riješi njihove nesuglasice.

Čak su i naprednjaci poput senatora Džona Fetermana i Bernija Sandersa izazvali buru reakcija zbog podrške Izraelu. Jevrejski demokrati navodno su se požalili poslaniku Hakeemu Jeffriesu iz New Yorka, demokratskom lideru Komore, na komentare zastupnica Ilhan Omar i Rashide Tlaib. Njih dvije su dobile pojačanu policijsku zaštitu zbog prijetnji koje su dobijale posljednjih sedmica.

Poslanik Brad Schneider rekao je da je, iako su demokrate uglavnom ujedinjene, bio "nevjerovatno razočaran" kada vidi neke ljude "koji ne samo da nisu bili u stanju da osude užasan teroristički napad na Izrael, već su ga slavili nazivajući ga otporom.” Posebno je izdvojio Rashide Tlaib jer je odbila da povuče svoju izjavu kojom je okrivila Izrael za eksploziju u bolnici u Gazi, za koju Izrael i SAD kažu da je izazvana zalutalom raketom ispaljenom iz Gaze.

Rat u Gazi pojačao je unutarstranački sukob u Demokratskoj partiji, ali nesloga u njihovim redovima ima duboke korijene. Godine 2019. demokrate u Predstavničkom domu borile su se da donesu rezoluciju kojom se ne odobravaju primjedbe Ilhan Omar koji su mnogi vidjeli kao antisemitske, a na kraju su se ujedinili oko izjave koja je osuđivala i antisemitizam i antimuslimanska osjećanja.

Nakon stravičnog razaranja Gaze, u kojoj Izrael svakodnevno ubija na stotine civila, posebno djece, suprotstavljene će stavove biti teško približiti. Američka zvanična politika otvoreno podržava Izrael, šta god da čini, ali sve je više glasova onih koji traže hitan prekid ratnih operacija, uspostavu primirja, ali i pravedno rješenje za palestinski narod.