Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike srpske Miloradom Dodikom, članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Rs Nenadom Stevandićem, a teme razgovora bile su odnosi Republike srpske i Srbije, kao i najavljenoj Generalnoj skupštini UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

„Danas sam razgovarao sa predsjedavajućim predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedjeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savjet sigurnosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali“, rekao je Vučić nakon sastanka.

Vučić se osvrnuo i na to zašto govori o svojim planovima.

„Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Savjeta sigurnosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da od nečega od čega zavisi očuvanje mira oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sjećanja. Onda su prekršili i drugu stvar od toga da je potrebno dvije trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir“, rekao je on.

On je objasnio da su to proceduralni razlozi.

„Postavio bih tri pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Njemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smjeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima“, rekao je Vučić.

Vučić je upitao i zašto se sada poteže to pitanje.

„To je moje prvo pitanje. Obilježavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30“, upitao je Vučić.

Ipak, umjesto da sačeka odgovor, Vučić je u obraćanju pokušao sam da ga ponudi.

„Zašto znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sljedeće godine nego što je to slučaj danas. Zato što globalni jug dobiva sve više prostora u svijetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga“, rekao je on.

Predsjednik Srbije je upitao i hoće li ova rezolucija da dodatno podjeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano.

„Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Nijemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvijek su bile jednoglasno usvajane. Je l’ vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvajano? Republika Srpska nije dio Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do posljednjeg trenutka“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Dodik je tražio da se Srbija bori, a „mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka i za svaki glas“.

“ A onda se vi pravdajte kako ste to donijeli odluku koji će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropski, ono što kontrolišu u Okeaniji, ono što kontrolišu na sjevernoameričkom kontinentu i dio islamskih zemalja. Dio. Jer dio svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svijetom, svojim diktatima. A što ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od te koji su protiv. Jedini protivnik vam je mala Srbija. Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više. Moje treće pitanje je, a šta to radite u regionu? Šta je smisao“, rekao je Vučić.

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će učiniti sve kako bi dobio podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vezano za, kako je rekao, teške odluke koje će Republika Srpska donijeti kao reakciju na najavljenu rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

- Učinit ću sve da do 5. maja kada imamo „uskrsni sabor“ uvjerim predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje Republika Srpska namjerava donijeti povodom ovoga. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH - izjavio je Dodik nakon sastanka s Vučićem.

Po njegovim riječima, u Srebrenici je poginulo i ubijeno 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka, međutim, kako je rekao, srpske žrtve se ignoriraju, a forsira se priča o stradanju Bošnjaka.

- Genocid se nije desio. Genocid je izmišljena forma kojom su pokušali sotonizirati cijeli srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Haagu to prebace na kolektivnu odgovornost cijelog naroda, srpskog naroda - kazao je Dodik.

Dodao je kako je jedna od mogućnosti da se Srbi povuku iz odlučivanja u institucijama Bosne i Hercegovine.

- Organizirat ćemo veliki narodni miting u Banjaluci protiv ovoga. Narodna skupština će donijeti odluke i ako se bude odlučivalo o ovome mimo procedura (rezolucija o Srebrenici, op.a.), RS će napustiti odlučivanje u BiH. Ne vidimo nikakav smisao da ostanemo kao sastavni dio BiH i naš ćemo status regulirati na način da pokušamo sami nastaviti dalje - kazao je, prenosi FENA.

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH
 
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osvrnuo se na večerašnji sastanak delegacija Rs i Srbije, za koji je rekao da se radi o „jednoj te istoj priči koja se reciklira iz godine u godinu“.

- Šta god oni pričali i odlučivali, ja vam sa sigurnošću mogu reći da to se neće ticati Bosne i Hercegovine na način na koji bi možda oni htjeli. Bosna i Hercegovina ostaje jedinstvena zemlja i opstat će uprkos izazovima i svima onima koji joj rade o glavi. Dakle, šta god pričali u Beogradu, neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH i naše odlučnosti – kazao je Komšić.

Istaknuo je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učiniti sve da izlobira kod zemalja pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

- Kao neko ko je vidio tu rezoluciju moram istaknuti da u njoj nema ništa problematično. Sa aspekta onoga što piše i što se tamo traži, rezolucija je posvećena 30. godišnjici genocida u Srebrenici iduće godine. U njoj nema ništa usmjereno protiv bilo koga na cijelom svijetu. Mislim da to što oni rade jeste jedna vrsta propagandne akcije, a sve ono što Vučić najavljuje kao teške dane za srpski narod i opasnosti po Srbiju, pozivajući se pritom na usvajanje rezolucije, u stvari je najobičnije spinovanje i politička igra – objasnio je danas novinarima član Predsjedništva BiH.

Podvukao je da, s aspekta politike i međunarodnih odnosa, činjenica je da u rezoluciji nema ništa sporno, već se radi o potrebi da se genocid obilježava u cijelom svijetu, jer sve ono što se dešavalo u junu 1995. godine je "planetarni šamar" međunarodnoj zajednici. Ističe da insistiranje da se rezolucija obori govori samo o jednoj vrsti paranoje.

Bećirović odgovorio Vučiću

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović odgovorio je na svojoj službenoj Facebook stranici predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.  

On smatra da je glavni problem u BiH nije Dodik nego Vučić.

“Posljednjih sedmica i mjeseci, domaća i regionalna javnost polako saznaju pravo lice Aleksandra Vučića. On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije Dodik nego je Vučić. Stoga bi se međunarodni zvaničnici morali zapitati kakve instrukcije Vučić daje Dodiku. Morao bi početi poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari”, poručio je Bećirović te dodao da je njegova “poruka mu je da poštuje međunarodno pravo, a ne da se ponaša kao da za njega ne važe pravila”.

Podsjećamo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izvrijeđao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića nazivajući ga, između ostalog, falsifikatorom i lažljivcem.

"Ovom lažovu i falsifikatoru Bećiroviću što je pisao knjige protiv Srba da poručim jednu stvar. Pošto se pravio pametan i rekao da nije problem u Dodiku nego u Vučiću, hvala ti na tome. I ne znaš kakav si mi kompliment dao", kazao je Vučić.

Naveo je kako on takav kompliment ne može uzvratiti.

"Ti si niko i ništa kao što si uvijek bio sem sitnog lažova i falsifikatora. Nisi ti pobijedio već Nijemci, Amerikanci i Englezi i ostali. Borit ćemo se do posljednje kapi znoja, dat ćemo sve od sebe. Vidjet ćemo. Borba im neće biti laka". dodao je Vučić.