Scene nasilja izbile su u ponedjeljak u sinagogi u Brooklynu nakon što su građevinski radnici došli da zatrpaju tunel koji su ilegalno iskopali mladi ortodoksni Jevreji u pokušaju da povežu zgradu s obližnjim ritualnim kupatilom, piše Dailymail.

Deset osoba je uhapšeno, izvještavaju lokalni mediji, kada je njujorška policija pozvana da uguši pobunu, a video kamere zabilježile su haos dok su se policajci sukobljavali s članovima zajednice.

Rabin Yosef Braun, koji vodi sinagogu, rekao je da su postupci mladića bili “užasni” i sramotni za ovo sveto mjesto.

Vjeruje se da spor proizlazi iz višedecenijskog raskola unutar Habada, jedne od najvećih grupa hasidskih Jevreja na svijetu, koji motivira pokret Chabad-Lubavitch protiv vodstva sinagoge.

Dvije strane očigledno se ne slažu u tome ko je legalni vlasnik sto godina stare kuće koja također služi kao Svjetsko sjedište Chabad-Lubavitcha.

Članovi Chabad-Lubavitch kopali su mjesecima tunele ispod sinagoge u četvrti Crown Heights u Bruooklynu.

Stvarna svrha tunela je nejasna: web stranica Forward.com objavila je kako je dizajniran da se dođe do napuštene ženske mikve ili ritualnih kupatila. Na web stranici navodi se da je tunel iskopan kako bi se “proširila” sinagoga, iako nije jasno kako bi se to time učinilo.

Tuneli su otkriveni u decembru, a čelnici sinagoge pozvali su građevinske inženjere da procijene štetu.

U ponedeljak su stigle mješalice napunjene cementom da zatrpaju tunele, a ortodoksni mladići su reagirali bijesno - mnogi od njih otvarali su drvene pregrade, koje su skrivale ulaze u tajne tunele, i utrčavali u njih kako bi sprečili zatrpavanje.

Video podijeljen na društvenim mrežama prikazuje desetke policajaca njujorške policije koji pokušavaju odgurnuti bijesne mladiće s ulaza u tunel. Neki od njih pokušavaju da se vrate kroz tunele, dok se velika gomila ruga policiji.

Ispred sinagoge policajci su zadržali više muškarca.

Hasidska novinska stranica COL Live izvijestila je da su mnogi mladići iz Izraela.

Nakon nekoliko sati policajci su viđeni kako iz tunela iznose muškarce s lisicama na rukama.

Video snimci također pokazuju da barem jedan član zajednice uspio kroz tunel izići do trotoara ispred sinagoge.

Glasnogovornik policije izjavio je za medije da je u ponedjeljak 8. januara 2024. godine oko 15:30 sati policija odgovorila na hitni poziv dolaskom na teren. Policajci su obaviješteni da je grupa osoba nezakonito ušla u prostorije oštetivši zid. Za sada je poznato da je više osoba privedeno i čekaju podizanje optužbi. U ovom incidentu nije bilo povrijeđenih. 

Ovaj događaj pokrenuo je i niz rasprava na različitim platformama i forumima gdje se proširuje kontekst ovih dešavanja koja imaju unutrašnje vjersko tumačenje za Jevreje i vanjsko kulturološko značenje za američku i svjetsku javnost.