Prije nekoliko dana umro je Orenthal James Simpson, nekada slavni američki fudbaler. Simpson je u žižu američke javnosti došao ne kao profesionalni igrač američkoga fudbala nego kao optuženik za ubistvo svoje supruge Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana. Njih dvoje izbodeni su nasmrt ispred Brownovog kondominijuma u četvrti Brentwood u Los Angelesu, u noći 12. juna 1994.

Suđenje je trajalo jedanaest mjeseci, od 9. novembra 1994. do 3. oktobra 1995. godine. U slučaju Narod Californije protiv Orentala Jamesa Simpsona fudbaler je oslobođen od optužbi za dvostruko ubistvo.

Uvodne riječi su date 24. januara 1995. godine. Iako su tužioci tvrdili da je Simpson kriv za ubistvo zbog  značajne količine forenzičkih dokaza, Simpson je na kraju oslobođen optužbi za ubistvo 3. oktobra iste godine. Oni koji su pratili suđenje kažu da je odbrana iskoristila rasnu podijeljenost u američkom društvu, odnosno bijes gradske afroameričke zajednice prema policiji Los Angelesa, koja je bila na glasu kao rasno pristrasna. Na osnovu tog argumenta uvjerili su većinski crnačku porotu da oslobodi Simpsona.

Ovo suđenje često se karakterizira kao suđenje vijeka zbog svog međunarodnog publiciteta, i opisano je kao „medijski najpraćenije“ krivično suđenje u ljudskoj historiji.

Nakon ispitivanja policijskih detektiva, Simpson je zvanično optužen za ubistva 17. juna, nakon što su istražitelji na njegovom imanju pronašli krvavu rukavicu. Kada se nije predao u dogovoreno vrijeme, postao je predmet policijske potjere. TV-stanice su tada prekinule praćenje NBA finala 1994. kako bi uživo emitirale potjeru, koju je pratilo oko 95 miliona ljudi. Potjera i Simpsonovo hapšenje kasnije istog dana bili su među najšire publiciranim događajima u američkoj historiji.

Simpsona je predstavljao odbrambeni tim visokog profila, nazvan "Tim snova", koji je u početku vodio Robert Shapiro, a kasnije Johnnie Cochran. U timu su bili i F. Lee Bailey, Alan Dershowitz, Robert Kardashian, Shawn Holley, Carl E. Douglas i Gerald Uelmen. Barry Scheck i Peter Neufeld bili su dva dodatna advokata koji su se specijalizirali za DNK dokaze.

Dok su zamjenici okružnog tužioca Marcia Clark, William Hodgman i Christopher Darden vjerovali da imaju jak slučaj protiv Simpsona, Cochran i tim odbrane uvjerili su porotu da postoji razumna sumnja u pogledu DNK dokaza u ovom slučaju. Tvrdili su da su laboratorijski naučnici i tehničari pogrešno rukovali uzorkom krvi i da je slučaj protiv Simpsona bio ukaljan nedoličnim ponašanjem policije Los Angelesa vezanim za rasizam i nekompetentnost, posebno ističući radnje i komentare detektiva Marka Fuhrmana. Korištenje DNK dokaza u ispitivanjima još uvijek je bilo novo i mnogi ljudi nisu razumjeli kako to procijeniti.

Suđenje se smatralo historijski značajnim zbog duboke podjele u reakcijama i simpatijama dijelova javnosti. Mišljenja posmatrača o suđenju i samoj presudi bila su u velikoj mjeri vezana za njihovu rasnu i etničku pripadnost, a mediji su to nazvali "rasnim jazom". Anketa među stanovnicima okruga Los Angeles pokazala je da većina Afroamerikanaca smatra da je oslobađajuća presuda opravdana, dok je većina bijelaca smatrala da je većinski crnačka porota pri odlučivanju bila motivirana Simpsonovom bojom kože.  

Novija istraživanja pokazuju da se ovaj "jaz" smanjio od suđenja. U 2013. godini, više od polovine anketiranih crnih ispitanika reklo je da vjeruje da je Simpson kriv. Godine 2017. u epizodi The Jury Speaks, trojica porotnika koji su glasali da se Simpson oslobodi rekli su da bi opet glasali isto. Jedan od njih je rekao da bi glasao za osuđujuću presudu.

Nakon suđenja, Goldmanov otac je podnio građansku tužbu protiv Simpsona. Dana 4. februara 1997. porota je jednoglasno utvrdila da je Simpson odgovoran za smrt i Goldmana i Browna. Porodici Goldman dodijeljena je kompenzacija i kaznena odšteta u ukupnom iznosu od 33,5 miliona dolara.

Simpson je podlegao komplikacijama povezanim s rakom prostate 10. aprila 2024. godine u 76. godini.