Čuveni fudbaler Dani Alves već je godinu dana iza rešetaka, suočen sa zatvorskom kaznom do deset godina zbog seksualnog zlostavljanja mlade žene u ranim jutarnjim satima 30. i 31. decembra 2022. Petog februara sjest će na optuženičku klupu u Barceloni pred istim sudom koji mu je odbio puštanje na slobodu prije suđenja, smatrajući da postoji "dovoljno dokaza" za navodni napad.

Isprva je Alves tvrdio da je sa djevojkom bio "kratko vrijeme" i da se "ništa nije događalo", na kraju je na sudu objasnio da je doista imao seksualni odnos s 23-godišnjakinjom ali da je lodnos bio "dogovoren". Alves je nekoliko puta mijenjao verziju događaja. Prvo je negirao da poznaje ženu, zatim je tvrdio da je ušla za njim u toalet noćnog kluba, a na kraju je na temelju DNK testa kazao da su imali seksualni odnos. U aprilu je Alves na vlastiti zahtjev ponovo svjedočio pred istražiteljima kada je priznao da je imao odnos te naznačio da se sa žrtvom i prije sastajao.

Prije nekoliko dana izišla je jmova verzija, da su oboje bili u alkoholiziranom stanju. Unatoč tome, njegova odbrana  tražit će njegovu oslobađajuću presudu. Vjeruje se da će Alves, pod izgovorom da je te večeri bio "pijan", tvrditi da nije shvatio šta radi. To je verzija koju odbacuju djevojka i tužilaštvo koji vjeruju da je Brazilac silovao. Tužitelji traže devet godina zatvora za Alvesa.

Alves je jedan od najuspješnijih fudbalera u istoriji tog sporta, sa osvojene 43 titule u karijeri. Počeo je u brazilskoj  Bahiji i odatle je otišao u špansku Sevillu koja ga je potpisala kada je imao samo 20 godina za manje od milion eura. Izvanredan desni bek, debitirao je u La Ligi 2003. godine, odmah privlačeći pažnju najjačih klubova. Barcelona ga je dovela 2008 za 35,5 miliona koliko je za njega platila definirajući ga kao "najboljeg beka na svijetu". Osam godina kasnije prešao je u torinski "Juventus", a zatim će igrati i za "PSG". Na klupskoj razini osvojio je apsolutno sve, dok sa reprezentacijom nije uspio postati prvak svijeta. Sada mu prijeti da dobar dio svog života nastavi u zatvoru.